dkv-spojujeme

Na „starou“ Ruzyni přiletí 20 historických letounů

Kokpit Let L-200D Morava. Foto: VargaA / Wikimedia CommonsKokpit Let L-200D Morava. Foto: VargaA / Wikimedia Commons

Dnes dopoledne by mělo na pražské „staré letiště“ v Ruzyni přiletět přibližně 20 historických letadel. Mezi stroji bude řada československých

Dnes dopoledne by mělo na pražské „staré letiště“ v Ruzyni přiletět přibližně 20 historických letadel. Mezi stroji bude řada československých letadel typu Sokol M-1D, Aero Ae 145 nebo L-200 Morava, ale i zahraniční letouny North American T-6 Texan (Harvard) anebo DHC-2 Beaver. Vyplývá to z informací organizátorů. Přílet letadel však podle nich bude záviset na aktuálních povětrnostních podmínkách.

Přílet letadel je součástí vzpomínkové akce k výročí 75 let od návratu československých letců z Velké Británie na pražské ruzyňské letiště. Letci přilétávali sice postupně již od konce války v Evropě, ale 13. srpna se na slavnostně vyzdobené letiště vrátilo celkem 54 pilotů Československého stíhacího křídla s letadly Supermarine Spitfire LF Mk.IXE v čele s jejich velitelem Jaroslavem Hlaďem. Jedno z těchto stíhacích letadel je dosud vystaveno v Dopravní hale Národního technického muzea v Praze.

Z přibližně 2 400 Čechoslováků a Čechoslovaček, kteří sloužili v britském Královském letectvu, jich za druhé světové války zahynulo skoro 500. Po nástupu komunistů k moci v únoru 1948 byli mnozí z nich z politických důvodů perzekuováni, vězněni, či jinak omezováni na svobodě a lidských právech.

V rámci oslav proběhne také pietní akt u dvou památníků obětí druhé světové války z řad letců i zaměstnanců letiště ve veřejném prostoru před Terminálem 4. Jeho začátek je naplánovaný na 11:00. Při této příležitosti připravilo Národní technické muzeum a Letiště Praha také panelovou výstavu fotografií z příletu československých stíhačů na ruzyňské letiště 13. srpna 1945 a jejich slavnostního defilé, které proběhlo 21. srpna 1945 na Staroměstském náměstí v Praze. Veřejnost tuto výstavu bude moci zhlédnout poté od 1. září ve spojovacím koridoru mezi terminály na Letišti Václava Havla Praha. Výstava dostala název „Konečně doma! Finally home!“.

Vzdušné síly Armády ČR přislíbily během akce průlet dvou stíhacích letadel JAS-39 Grippen. Nad letištěm by se také mohlo ukázat české proudové letadlo nové generace Aero L-39NG a dokonce i historický bojový letoun Spitfire Mk.XVI E.

Letiště Praha si výročí připomene i v rámci programu Runway Parku, který nabízí všem návštěvníkům během léta zábavný program přímo na bývalé letištní dráze 22. Právě sedmý prázdninový víkend se i v tomto zábavním parku ponese v duchu letectví a československých letců. Návštěvníci se mohou na letišti těšit na věrnou kopii bojového letounu Supermarine Spitfire, vojenské stany britského Královského letectva, dobové uniformy i ukázku předmětů používaných válečnými piloty. Vojenské zájmové spolky si také připravily přednášku nejen o ikonickém Spitfiru a o životě letců, ale zejména ukázku letecké přípravy bombardérů a stíhačů RAF.

Účast veřejnosti je na vzpomínkové akci v neveřejných prostorách letiště vyloučena. Vstupenky do Runway Parku jsou k dostání online v prodejní síti GoOut.cz či na webových stránkách Letiště Praha.

ČTK

Tagy historická letadla letiště praha Runway park
8 komentářů