Na silnici z Mladé Boleslavi do Jičína bude větší omezení kvůli proměně křižovatky

Stavba okružní křižovatky u obce Plazy. Foto: ŘSDStavba okružní křižovatky u obce Plazy. Foto: ŘSD

Kyvadlový provoz zůstane do začátku července.

Řidiče a cestující na silnici I/16 čeká od zítřka větší omezení u obce Plazy. Ředitelství silnic a dálnic pokročilo s úpravami křižovatky zahájenými v březnu a práce se přesune na severní polovinu budoucího kruhového objezdu.

„Řidiči tak od středy musí počítat s omezením provozu a vedením dopravy pouze jedním jízdním pruhem s jejím kyvadlovým řízením světelnou signalizací. Tento způsob vedení dopravy stavbou zde vydrží až do první poloviny července,“ řekl Martin Buček z týmu komunikace na ŘSD.

Důvodem úpravy je snaha o vyšší bezpečnost provozu. Místem denně projede přes 25 tisíc aut. Zakázku za 25,94 milionu korun získala společnost SaM silnice a mosty, odhadovaná cena byla o čtyři miliony korun vyšší.

Křižovatka bude mít elipsovitý tvar s délkou hlavní osy 40 metrů. Dojde k obnově autobusových zastávek linkové a městské dopravy nacházejících se v prostoru křižovatky (celkem čtyři) a jejich umístění mimo jízdní pruhy. Větve křižovatky směr Plazy a směr Kolomuty budou mírně upraveny. V rámci výstavby bude vybudováno také nové venkovní LED veřejné osvětlení a bude opravena a prodloužena stávající gabionová opěrná zeď podél silnice I/16. Součástí stavby jsou i komunikace pro pěší, které budou sloužit ke zpřístupnění jednotlivých zastávek autobusů. Překonání větví křižovatek bude řešeno pomocí míst pro přecházení přes středové dělící ostrůvky.

Tagy I/16 Plazy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
8 komentářů