Na severu Řecka spadlo nákladní letadlo ukrajinského dopravce, vezlo zbraně ze Srbska

Antonov An-12 společnosti Meridian Air Cargo při nedávné návštěvě v Ostravě. Foto: Śtěpán Bajger / Ostrava Airport Aviation PhotographyAntonov An-12 společnosti Meridian Air Cargo při nedávné návštěvě v Ostravě. Foto: Śtěpán Bajger / Ostrava Airport Aviation Photography

Piloti hlásili problém s jedním z motorů.

Na severu Řecka v sobotu večer havaroval letoun Antonov An-12 ukrajinské společnosti Meridian Air Cargo. Letadlo převáželo zbraně ze Srbska, po mezipřistání v Jordánsku mělo pokračovat do Bangladéše. Při nehodě zemřelo všech osm lidí na palubě

Letadlo směřovalo ze srbského města Niš do jordánského Ammánu, průběh letu je na Flightradar24.com. Pilot před pádem k zemi nahlásil úřadům problém s jedním z motorů a dostal možnost nouzově přistát na letištích v Soluni nebo Kavale. Zvolil druhou možnost, letadlo se ovšem zřítilo asi 40 kilometrů od Kavaly, popsal úřad pro civilní letectví. Letadlo bylo 51 let staré, mělo registraci UR-CIC. Před necelým týdnem stejné letadlo přistálo v Ostravě.

„Ve tři čtvrtě na jedenáct mě překvapil zvuk motoru letadla,“ popsal události státní televizi ERT svědek Giorgos Archontopoulos. „Šel jsem ven a viděl jsem hořící motor,“ pokračoval.

Podle vícero svědectví byl stroj v plamenech už před dopadem na zem, následně byly ještě dvě hodiny slyšet exploze. Lokální činitelé podle zpravodajského webu BBC uvedli, že hasičské vozy vyslané na místo havárie se kvůli výbuchům k letadlu nemohly ihned přiblížit. „Přistupujeme k nákladu jako k nebezpečnému materiálu,“ citovala agentura Reuters zástupce hasičů.

Na palubě byly zbraně dopravované ze Srbska do Bangladéše. Oznámil to srbský ministr obrany Nebojša Stefanović. Zboží na palubě patřilo srbské soukromé společnosti. Let měl všechna řádná povolení v souladu s mezinárodními předpisy, dodal.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy Antonov A-12 Meridian Air Cargo
33 komentářů