Na přivaděči v Teplicích dělníci vyměňují povrch vozovky, sníží se hlučnost

Oprava silnice I/8 v Teplicích. Foto: ŘSDOprava silnice I/8 v Teplicích. Foto: ŘSD

Oprava je rozdělena na deset etap, potrvá do konce listopadu.

Na dálničním přivaděči v Teplicích začaly tento týden práce na výměně povrchu vozovky silnice I/8. Po jejich dokončení se sníží hlučnost a zvýší bezpečnost na úseku dlouhém 3,5 kilometru. Od srpna budou provoz na dané trase řídit semafory. Novinářům to dnes řekl Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které je investorem stavby. Náklady na rekonstrukci jsou 70 milionů korun bez DPH.

Životnost vozovky je podle Rýdla prakticky na konci. „Ačkoliv se mnohým řidičům možná zdá, že by ještě něco snesla, tak je to pohled z devadesátikilometrové rychlosti. Podrobná diagnostika ukázala na začátek závad. Pokud bychom to nechali ještě jednu nebo dvě stavební sezóny, došlo by k takové destrukci, že bychom museli jít hlouběji a organizovat uzavírku na déle,“ uvedl Rýdl.

Mapa opravy silnice I/8 v Teplicích. Foto: ŘSD

Na vozovce je řada poruch, jako jsou příčné a podélné trhliny, výtluky a porušena je obrusná vrstva v důsledku zestárlého asfaltového pojiva a velké intenzity provozu těžkých vozidel. Povrch komunikací degraduje. Po teplickém přivaděči na dálnici D8 projede v průměru 17 000 aut denně, z toho 3 500 nákladních.

Práce zahrnují výměnu povrchu a výměnu dilatačních mostních závěrů na dvou bystřanských mostech. Rozděleny jsou do deseti etap až do konce listopadu. „Teď pracujeme na místech, která umožňují průjezd pro veškerou dopravu, byť zúženými pruhy. Nechceme komplikovat dopravu, pokud to bezpodmínečně nepotřebujeme,“ řekl Rýdl.

Obě čerpací stanice v úseku zůstanou po celou dobu prací v provozu. Semafory se objeví na trase na začátku srpna. Pokud budou vznikat kolony, bude provoz řídit člověk.

V úseku položí dělníci nízkohlučný asfalt. Po výměně povrchu, kde v minulosti bylo několik vážných a tragických dopravních nehod, garantuje ŘSD výrazné zlepšení protismykových vlastností při zachování sklonu vozovky.

Tagy I/8 Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Teplice
3 komentáře