Na pardubickém letišti začala tříměsíční uzávěra, důvodem je oprava dráhy

McDonnell Douglas MD-11 společnosti Western Global na letišti v Pardubicích. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště PardubiceMcDonnell Douglas MD-11 společnosti Western Global na letišti v Pardubicích. Zdroj: Facebook.com - Pardubice airport - letiště Pardubice

Letouny Centra leteckého výcviku (CLV) jsou na dobu výluky přesunuty na náhradní letiště v Přerově a Čáslavi.

Od 15. února do 15. května letošního roku bude pardubické letiště uzavřené pro letový provoz. Důvodem je plánovaná oprava vzletové a přistávací dráhy a pojížděcí dráhy Bravo. Během nadcházejících tří měsíců bude v celé délce ranveje vyměněno celkem 188 cementobetonových desek, na spojce Bravo budou vyměněny desky dvě. Informovala o tom Iva Machová, tisková a informační důstojnice Správy letiště Pardubice.

Jde o jednu z fází celkové rekonstrukce zpevněných ploch, která byla započata již v roce 2020 a nadále bude pokračovat i v letech 2024 a 2025. V rámci investice bude rovněž nahrazen stávající přibližovací systém ILS/DME z roku 1999 za nový. Všechny oblasti letiště využijí uzávěru k provádění servisních a opravárenských prací na různých letištních zařízeních.

Úlohu intervenčního letiště převezmou ostatní armádní letiště. Letouny Centra leteckého výcviku (CLV) jsou na dobu výluky přesunuty na náhradní letiště. Výcvik na vrtulnících bude probíhat v Přerově, letouny L-39 a Z-142 budou působit na letišti v Čáslavi. Výcvikové letouny CLV budou využívat vlastní pracovní prostory, na které jsou piloti zvyklí. Provoz se tedy uklidní zejména nad letištěm a v jeho bezprostředním okolí. Plně obnoven bude ve druhé polovině května.

Pravidelnou linku pro pasažéry letiště aktuálně nemá. Spojení se španělským Alicante zahájí provoz krátce po dokončení prací.

Tagy CLV Letiště Pardubice PED
12 komentářů