Na Osoblažku se vrátil vůz z roku 1914. Desítky let sloužil jako kabiny fotbalistů

Přeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav KaniaPřeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav Kania

Vůz čeká renovace, Slezské zemské dráhy získaly na opravu dotaci.

K nezvyklému přesunu po silnici dnes došlo v Moravskoslezském kraji. Obecně prospěšná společnost Slezské zemské dráhy, která se zaměřuje na rozvoj osoblažské úzkokolejky, převzala do svého vlastnictví osobní vůz Ba/U 616. Ten ještě před 46 lety na trati Třemešná ve Slezsku – Osoblaha jezdil. Dnes došlo k převozu vozu z Jančí u Vítkova do Slezských Rudoltic.

Chystáme jeho kompletní renovaci. Sháníme ještě podvozek, ten k vozu není,“ uvedl David Chovančík ze Slezských zemských drah. Rekonstrukce vyjde na 6,5 milionu korun. Restaurátorský záměr připravoval Jiří Střechy, který je podepsán například nad návratem Slovenské strely na koleje.

Vůz byl vyroben v Sasku, kde jezdil několik desítek let. Během války byly čtyři vozy převezeny na Osoblažku, aby tu posílily provoz. S nástupem vozů řady Balm ale postupně zmizely z provozu a byly vyřazeny.

Dochoval se jediný, který měl netradiční využití: TJ Jiskra Jančí ho využívala jako kabiny pro fotbalisty. Slezské zemské dráhy se domluvily na odkupu unikátního vozu, dnes došlo k jeho přesunu.

Přeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav KaniaPřeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav KaniaPřeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav KaniaPřeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav KaniaPřeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav KaniaPřeprava vozu Ba/U 616 na Osoblažsko. Foto: Facebook.com / Jaroslav Kania
Tagy Osoblažská úzkokolejka Osoblažská úzkorozchodná dráha Slezské zemské dráhy Trať 298 Třemešná ve Slezsku Osoblaha
23 komentářů