Na „Osoblažku“ se vrací „Malý štokr“, úzkokolejka zahajuje sezónu

Parní vlak před příjezdem do zastávky Dívčí Hrad. Foto: Pavel Schreier /Slezské zemské dráhyParní vlak před příjezdem do zastávky Dívčí Hrad. Foto: Pavel Schreier /Slezské zemské dráhy

O víkendu se letos do čela vlaků na úzkorozchodné trati z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy vrátí parní lokomotivy. Do

O víkendu se letos do čela vlaků na úzkorozchodné trati z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy vrátí parní lokomotivy. Do provozu se dostanou lokomotivy Malý štokr a Rešica.

Vyplývá to z informací na facebookovém profilu úzkokolejky i stránkách osoblazsko.com. Většinou parní provoz začíná kolem května, letos start odložila pandemie koronaviru a později technická závada.

Podle příspěvků na Facebooku již proběhla úspěšná zkouška provozu lokomotivy. Parní vlak vyjede z Třemešné ve Slezsku v 10:45, v Osoblaze je kolem poledne. Zpět vyjede spoj v 15:10. Základní jízdenka pro dospělého stojí 120 korun, děti do šesti let jezdí zdarma.

Na slezské úzkorozchodné trati z Třemešné do Osoblahy jezdí celoročně České dráhy. Trať je zajímavá například svou klikatostí, kdy se na 20 kilometrech nachází 102 oblouků. Trati se tak přezdívá „dráha sta oblouků“. Kousek za Třemešnou je vůbec nejmenší oblouk v rámci českých veřejných železnic o poloměru pouhých 75 metrů. Dráha je technickou památkou i turistickým lákadlem.

Loni přepravily vlaky 6000 lidí za celou sezonu.

Tagy Osoblažská úzkokolejka Slezské zemské dráhy Trať 298 Třemešná ve Slezsku Osoblaha
1 komentář