Na Orlíku se bude testovat hydroplán, plavba bude omezena

Hydroplán výrobce Aeropilot Čáslav. Pramen: Aeropilot, s.r.o.Hydroplán výrobce Aeropilot Čáslav. Pramen: Aeropilot, s.r.o.

Na vodě budou čtyři obslužná plavidla, která budou operativně vyvěšovat znaky zakazující plavbu.

Vodní nádrž Orlík zažije 1. října netradiční podívanou. Čáslavský výrobce ultralehkých letadel Aeropilot zde bude testovat nový hydroplán. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil jednatel firmy Jaromír Smékal, který bude stroj pilotovat. Státní plavební správa kvůli hydroplánu omezí na nádrži lodní provoz, a to zhruba na čtyřech kilometrech (říční km 149 až 153).

„Budeme testovat chování letadla na vodě, tedy vzlet, přistání, pojíždění,“ řekl Smékal. Doplnil, že letadlo má v plovácích zabudovaný vysouvací kolový podvozek a jeho letové vlastnosti jsou už otestované. Hydroplán je určen pro zákazníka z USA.

Hydroplán výrobce Aeropilot Čáslav. Pramen: Aeropilot, s.r.o.Hydroplán výrobce Aeropilot Čáslav. Pramen: Aeropilot, s.r.o.Hydroplán výrobce Aeropilot Čáslav. Pramen: Aeropilot, s.r.o.Hydroplán výrobce Aeropilot Čáslav. Pramen: Aeropilot, s.r.o.Hydroplán výrobce Aeropilot Čáslav. Pramen: Aeropilot, s.r.o.

„Vzhledem k pohybu hydroplánu na vodní cestě nelze připustit současně plavební provoz plavidel v uvedeném úseku. Žadatel je proto oprávněn pro zajištění bezpečnosti zastavit na nezbytně dlouhou dobu plavbu na vodní cestě Vltavě ve výše uvedeném úseku. Uvedeným úsekem je však možné po každém zastavení plavby bezpečně proplout a omezení plavby je tak přijatelné,“ oznámila Státní plavební správa.

Samotná zkušební dráha bude měřit zhruba kilometr. Na vodě budou čtyři obslužná plavidla, která budou operativně vyvěšovat znaky zakazující plavbu.

Jde o druhé testování hydroplánu společnosti Aeropilot na českých přehradách. To předchozí (rovněž pro zákazníka z USA) se odehrálo na Hněvkovické přehradě, která leží nad Orlíkem mezi Týnem nad Vltavou a Hlubokou nad Vltavou. Aktuálně ji podle Smékala nelze využít kvůli nepořádku po povodních.

Společnost dodala hydroplány například i na Mauricius nebo do Itálie, testovala je ale v zahraničí.

Tagy Aeropilot hydroplán Orlík Státní plavební správa
Žádné komentáře