Na okraji Prahy začala stavba nového mostu přes D11. Téměř dva roky poté, co byl původní zbourán

Stavba mostu v Božanovské ulici přes D11. Foto: TSKStavba mostu v Božanovské ulici přes D11. Foto: TSK

Nezvládnutá demolice v červenci 2021 zablokovala D11 na 60 hodin. Nový most bude do konce roku.

Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) začala se stavbou mostu v Horních Počernicích přes dálnici D11 v Božanovské ulici. Nahradí most, který byl kvůli špatnému stavu zbourán v červenci 2021 a kvůli nepovedené demolici došlo k zablokování dálnice na 60 hodin.

Nový most postaví společnost Colas CZ za 88,9 milionu korun. „Při výstavbě nového mostu budou odstraněny části původních opěr. Masivní součásti zbývajících budou ale použity při výstavbě opěr nových,“ popsala mluvčí TSK Praha Barbora Lišková. Most má být hotov do konce letošního roku. Práce začaly loni v listopadu, šlo ale jen o budování staveniště či přípravné práce. Nyní začne samotná stavba mostu.

Součástí výstavby nového mostu bude i trvalá přeložka veřejného osvětlení a vodovodního řadu, který bude umístěný v závěsech pod konzolou pravé římsy. Z celkové délky úpravy 136 metrů připadá 50 metrů na most. Ve zbývajících 86 metrech v obou předpolích bude upravená komunikace, chodníky a provedeny terénní úpravy.

Přípravné práce pro osazení nosné konstrukce budou probíhat za omezení provozu na dálnici D11. Samotné osazení nosníků se uskuteční během krátkodobých úplných uzavírek provozu, a to maximálně na 30 minut během jedné noci.

Zejména obyvatelé Horních Počernic dlouho řeší, proč se nový most nezačal stavět hned po demolici původního. „Demolice mostu nebyla spojena do jedné zakázky se stavbou nového mostu. Stav původní konstrukce byl vyhodnocen natolik ohrožující provoz na dálnici D11, že byla demolice urychlena a příprava dokumentace pro novostavbu probíhala nezávisle,“ vysvětlila Lišková.

Tagy Božanovská D11 Horní Počernice Praha-Horní Počernice TSK TSK Praha
6 komentářů