Na jižní Moravě lidé zaplatí za cestování za den nejvýše 190 korun

Autobus Iveco Crossway ČSAD Hodonín v Pohořelicích. Foto: Kordis JMKAutobus Iveco Crossway ČSAD Hodonín v Pohořelicích. Foto: Kordis JMK

V celém Jihomoravském kraji bude od září možné jezdit autobusy i při využití jednotlivých jízdenek, aniž by lidé zaplatili více

V celém Jihomoravském kraji bude od září možné jezdit autobusy i při využití jednotlivých jízdenek, aniž by lidé zaplatili více než 190 korun. Tolik stojí jednodenní jízdenka integrované krajské dopravy. Lidé si budou moci kupovat během dne postupně jízdenky v regionálních autobusech, systém pak na konci dne všechny jízdenky sečte, a cestující zaplatí nejvýše 190 korun. Dosud takto funguje v červenci nově spuštěný systém elektronického odbavení pouze v brněnské MHD, řekl mluvčí společnosti Kordis JMK Květoslav Havlík. Firma Kordis JMK má na starosti koordinaci krajské dopravy.

Zatím řidič cestujícímu v regionálním autobuse vydává jízdenku za každou jednotlivou jízdu a cestující ji okamžitě zaplatí. V případě, že cestuje vícekrát, proto musí předem zvažovat, zda se mu na daný den nevyplatí koupě celodenní jízdenky. Nově ale systém bude strhávat peníze z karty až po denním zúčtování. „Od této změny už také řidič nebude vydávat papírovou jízdenku, ale pouze doklad a jízdenka bude nahraná na bankovní kartě,“ vysvětlil Havlík. Doklad o zaplacení si pak cestující stáhne z e-shopu integrovaného dopravního systému.

Stejný systém tak bude nově fungovat jak v brněnské MHD, tak i v regionálních autobusech. Ve vlacích začne fungovat až později, protože sladění systému je v tomto případě obtížnější.

Do konce prázdnin mají být také už veškeré regionální autobusy osazeny novými pokladnami. V některých zatím nové pokladny chybí. Pro regionální linky a linky brněnské MHD, které vyjíždějí za hranice města, jich je k dispozici 1000.

S novým elektronickým systémem odbavovaní cestujících, kteří si nyní mohou v celém kraji koupit bezkontaktní kartou jednorázovou i předplatní jízdenku, skončí také fungování městských čipových karet pro MHD ve Znojmě a v Břeclavi. Firma Kordis JMK se s vedením měst domlouvá na termínech, kdy by tyto karty skončily tak, aby jejich majitelé nebyli nijak znevýhodněni. V Břeclavi i Znojmě totiž s těmito kartami mohou jezdit levněji.

ČTK

Tagy ceny jízdenek Jihomoravský kraj Kordis JMK
15 komentářů