Na jihu Čech otevřeli obchvat Strážkovic na novohradské silnici do Rakouska

Nový obchvat Strážkovic na silnici II/156. Autor: Hana BrožkováNový obchvat Strážkovic na silnici II/156. Autor: Hana Brožková

Na trase mezi Českými Budějovicemi a Novými Hrady se chystají ještě obchvaty Žáru a Trhových Svin.

Jihočeské Strážkovice se dočkaly přeložky silnice II/156, která míří z Českých Budějovic na Nové Hrady a dále na rakouská města Weitra a Zwettl. Nový obchvat, který za 116 milionů korun postavila Eurovia, byl otevřen řidičům ve čtvrtek.

Obchvat umožní zejména rychlejší spojení mezi Českými Budějovicemi, Trhovými Sviny a Novými Hrady, zároveň zbaví obyvatele Strážkovic velké části tranzitní dopravy. Stavba začala letos v březnu.

Obchvat severovýchodně od obce měří 2,127 kilometru. Tvoří jej dva jízdní pruhy, které jsou rozšířeny o stoupací pruh o délce 700 metrů. Stavba obsahuje novou okružní křižovatku v místě křížení se silnicí II/155, která vede z Třeboně na Římov.

„Tady na trase mezi Budějovicemi a Novými Hrady nás čeká obchvat Žáru, začínáme pracovat na obchvatu Trhových Svin. Samozřejmě aglomerace Českobudějovicka potřebuje nutně klíčové stavby jako je severní spojka, potřebujeme s ŘSD dokončit dálnici, chceme konečně začít stavět v našem volebním období obchvat Tábora,“ uvedl při otevření jihočeský hejtman Martin Kuba.

Ve Strážkovicích ale ještě není hotovo. Druhou etapou budou stavební úpravy silnic II/155 a II/156 přímo v obci, kdy bude například upravena nepřehledná křižovatka přímo na návsi. Práce budou zahájeny na jaře, hotovo má být v září 2022.

Tagy Jihočeský kraj silnice II/156 Strážkovice
6 komentářů