Na dovolenou s dvojitou ochranou. Senátem prošel garanční fond pro cestovky

Pláž. Ilustrační foto: Pixabay.com/skeezePláž. Ilustrační foto: Pixabay.com/skeeze

Cestovní kanceláře budou muset ještě letos odvádět 0,1 % svých ročních tržeb do nově vzniklého garančního fondu. Klienti cestovních kanceláří

Cestovní kanceláře budou muset ještě letos odvádět 0,1 % svých ročních tržeb do nově vzniklého garančního fondu. Klienti cestovních kanceláří tak budou na dovolené pod dvojitou ochranou: i nadále budou muset mít cestovky ještě pojištění proti úpadku.

Novela zákona o podnikání v cestovním ruchu dnes prošla Senátem, míří už jen na podpis k prezidentovi. Ve fondu by mělo být zhruba padesát milionů korun, které by měly pokrýt situace, kdy pojistka proti úpadku nebude stačit na návrat klientů cestovních kanceláří. Až dojde k naplnění fondu, měl by být odvod nulový.

Novelu jsme připravili proto, aby se lidé na svých cestách cítili jistěji. Dovolená je totiž důležitá pro duševní pohodu každého člověka a často představuje nemalý výdaj z rozpočtu domácnosti. Klienti musí mít jistotu, že o své peníze nepřijdou,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Cestovní ruch tak zažívá nezvykle vysokou státní regulaci a garance, které v jiných oborech nejsou běžné.

Každý zákazník nyní podle nové právní úpravy před zakoupením zájezdu obdrží přesné informace nejen o nakupovaných službách, ale i o způsobu jejich zajištění pro případ úpadku cestovní kanceláře.

Novela zákona také zavádí pojem „spojené cestovní služby“. Jde o přímou reakci na online prodeje některých kombinací cestovních služeb. V tomto případě sice nepůjde o tak širokou ochranu jako v případě klasických zájezdů, nicméně zákazník bude mít nárok na informace a za určitých podmínek i na navrácení zaplacených částek a přepravu zpět do místa odjezdu.

Tagy garanční fond ministerstvo pro místní rozvoj zákon o podnikání v cestovním ruchu
Žádné komentáře