Na dálnici D5 u Prahy se vracejí omezení, silničáři se pustí do oprav mostů

Oprava mostů na D5 u Prahy. Pramen: ŘSDOprava mostů na D5 u Prahy. Pramen: ŘSD

Silničáři hodnotí stav mostů z počátku 80. let na sedmistupňové škále stupněm V (špatný).

Řidiče využívající dálnici D5 u Prahy čekají od pátku dopravní omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne v pátek večer osazovat omezující značení, aby mohlo nejpozději v pondělí obnovit opravné práce na dvou dálničních mostech v Chrášťanech.

„V loňském roce jsme opravili jejich pravou polovinu v jízdním pásu dálnice ve směru na Plzeň. V letošním roce tak přijde na řadu jejich levá polovina,“ uvedl mluvčí ŘSD Martin Buček. Konkrétně jde o most D5-001, který překlenuje Plzeňskou ulici, a most D5-002 přes silnici III/00513 (ul. Chýňská). Oba mosty byly postaveny v roce 1982 a od té doby neprošly zásadní rekonstrukcí. Silničáři stav mostů hodnotí na sedmistupňové škále stupněm V (špatný).

Oprava mostů na D5 u Prahy. Pramen: ŘSD

Oprava mostů na D5 u Prahy. Pramen: ŘSD

Stejně jako loni bude oprava obou mostů probíhat současně. Obdobné to bude i s omezením dopravy. Provoz bude veden v režimu 1/1+2 v provizorních pruzích. V levém jízdním pásu ve směru na Prahu se bude jezdit jedním jízdním pruhem a ve směru na Plzeň se bude jezdit v režimu 2+1.

V letošním roce bude třeba na mostech provést kompletní výměnu mostního svršku včetně demolice vyrovnávací desky a její následné betonáže. Mosty dostanou nové zábradlí, svodidla nebo železobetonové římsy. Nově bude vybudováno revizní schodiště. Nosná konstrukce bude lokálně sanována a osazeny budou nové mostní závěry. Sanací projdou rovněž mostní opěry. Opraveno a doplněno bude odvodnění mostu. Hotovo má být ve druhé polovině července.

Tagy D5 ŘSD
2 komentáře