Na Bratislavský hrad možná povede výtah, spojil by jej s obnovenou čtvrtí na nábřeží Dunaje

Vize nového výtahu k Bratislavskému hradu. Zdroj: Vydrica DevelopmentVize nového výtahu k Bratislavskému hradu. Zdroj: Vydrica Development

Soukromý investor, jehož developmentu má být výtah součástí, již vypracoval dokumentaci pro stavební povolení.

Komplikovanou cestu z Podhradí na nábřeží Dunaje k Bratislavskému hradu by mohl zjednodušit nový výtah. Postavit by jej chtěl soukromý investor, který už má i vypracovanou dokumentaci pro stavební povolení. Informoval o tom web yimba.sk.

Projekt je součástí rozsáhlého developmentu Vydrica, která má vizi obnovení městské čtvrti na místě bývalých podhradních osad Vydrica a Zuckermandel, jež byly v minulosti zdemolovány s vidinou vzniku nového sídliště. To však nikdy nevzniklo, a tak zůstal pod Bratislavským hradem jen nevyužitý prostor. Změna přišla až v posledních letech, kdy developer J&T Real Estate obnovil zástavbu v Zuckermandel. Na zástavbě Vydrice nyní pracuje společnost Vydrica Development, která chce v místě vybudovat atraktivní polyfunkční čtvrť.

Aby se naplnila vize investora rozšířit historické jádro Bratislavy, připravuje ve spolupráci s místní samosprávou několik úprav zaměřených na kvalitní spojení s okolím. Rekonstrukcí má projít tzv. Podchod Pamäti, tedy spojnice mezi Panskou ulicí a prostorem Vydrice. Druhým zásahem má být plánované doplnění tramvajové zastávky a třetím pak již dříve zmíněné spojení Vydrice a Hradu výtahem.

Budoucí podoba obnovené čtvrti Vydrica v Bratislavě.Zdroj: Vydrica Development.

Budoucí podoba obnovené čtvrti Vydrica v Bratislavě.
Zdroj: Vydrica Development.

Spojnice pro turisty přijíždějící na lodích

Nad jednodušším spojením Podhradí a Hradu se spekuluje již více než století. Současný developer věří, že tak vznikne důležitá trasa na Hrad pro mnoho turistů, kteří například přijíždějí do Bratislavy na lodích. Původně se přitom zvažovala varianta pozemní lanovky.

„Podoba výtahu, kterou jsme ukázali veřejnosti, je zatím naší vizí, která pracuje s technologií šikmého výtahu, kde kabina jezdí po kolejnici a o pohon se stará motor umístěný v horní nebo dolní stanici,“ uvedl Pavel Baslík, zástupce Vydrica Development.

Dolní stanice bude bezbariérově přístupná z ulice Floriánska, horní pak vyústí na ulici Bubenkova, tedy pod restaurací Parlament, odkud už je k Hradu snadný přístup.

„V současnosti hledáme nejvhodnější technické řešení pro realizaci tohoto výtahu a následně i na základě jednání s Národní radou Slovenské Republiky, Magistrátem hlavního města SR Bratislavy, městskou částí Bratislava-Staré Město, jakož i s dalšími dotčenými institucemi budeme hledat jeho finální podobu,“ uzavřel Baslík.

Vize nového výtahu k Bratislavskému hradu. Zdroj: Vydrica Development

Vize nového výtahu k Bratislavskému hradu. Zdroj: Vydrica Development

Turistické lákadlo

Jak dodává web yimba.sk, v případě naplnění vize by šlo nejen o spojení dvou míst, ale také o formu zážitku, tedy turistickou atrakci. Termín realizace výtahu zatím není znám, první etapa developmentu má být hotová v průběhu příštího roku. Zbytek čeká dokončení přibližně v roce 2027, když už by se realitou mohla stát i nová spojnice.

Tagy Bratislava slovensko Vydrica výtahy
21 komentářů