Mýto: Ministerstvo si stěžuje u ÚOHS na analýzu zveřejněnou v České televizi

Mýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraMýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Napětí mezi ministerstvem dopravy a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ve věci mýtného tendru po nedávno podané žalobě ještě vygradovalo

Napětí mezi ministerstvem dopravy a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže ve věci mýtného tendru po nedávno podané žalobě ještě vygradovalo po nedělních Otázkách Václava Moravce. Moderátor pořadu zveřejnil analýzu, kterou podle svých slov získal od antimonopolního úřadu a která řeší další scénáře v případě, že úřad zruší současný mýtný tendr.

Analýza ukazuje tři možné cesty: opakovaný tendr za podobných podmínek jako ten stávající, tendr na mýto na stejném rozsahu sítě jako dnes (tedy bez 900 kilometrů navíc) a tendr s konkrétní technologií. U všech lze podle analýzy stihnout podpis smlouvy do poloviny příštího roku a spustit tak systém před vypršením smlouvy s Kapschem na Silvestra roku 2019.

Existence analýzy ovšem rozčílila ministerské úředníky. MD proto už poslalo antimonopolnímu úřadu oficiální stížnost, kde mimo jiné upozorňuje na skutečnost, že analýza chybí ve správním spisu. Stěžuje si ale i na další věci. „Co bylo včerejšího dne prezentováno v uvedeném pořadu, je naprosto šokující: Úřad, který je toliko oprávněn zákonným způsobem posoudit zákonnost postupu zadavatele, si sestavuje či zadává studie, které stanoví způsoby vymezení předmětu veřejné zakázky, a to dokonce způsobem, kdy by veřejná zakázka byla vypsána na konkrétní technologii (!!!),“ píše se ve stížnosti, kterou má deník Zdopravy.cz k dispozici. ÚOHS si podle ministerstva osobuje postavení, ve kterém nahrazuje roli vlády i roli zadavatele.

Ministerstvo rovněž vyjadřuje názor, že antimonopolní úřad nepostupuje nestranně. „Jak lze mít za to, že Úřad nestranně posoudí věc za situace, kdy Úřad sám vymýšlí/nechává vymýšlet alternativní, zřejmě z jeho úhlu pohledu vhodnější vymezení předmětu veřejné zakázky, a to dokonce tak absurdním způsobem, jako vypsání soutěže toliko na určitou technologii zpoplatnění,“ píše se ve stížnosti.

Podle mluvčího ÚOHS Martina Švandy zpracování analýzy nijak nepředjímá konečné rozhodnutí ve věci mýtného tendru. „Důvodem pro zpracování byla pouze snaha poskytnout reakci Úřadu na některé jednostranné informace, podle kterých by po případném zrušení stávajícího zadávacího řízení ze strany ÚOHS v nyní vedeném správním řízení nebylo již možno vybrat dodavatele v některém z transparentních druhů zadávacích řízení tak, aby byl výběr elektronického mýtného zajištěn i po 31. 12. 2019,“ sdělil Švanda.

Důvěryhodnost analýzy přímo v OVM zpochybnil docent Václav Jirovský z dopravní fakulty ČVUT. „Nevím, kdo ty analýzy připravoval, já bych za ně nedal ruku do ohně,“ uvedl Jirovský, podle kterého nový tendr stihnout nelze.

MD stížnost koncipovalo i jako žádost o informace. Žádá samotnou analýzu, jména autorů, způsob jejího zadání i částku, kterou ÚOHS za zpracování zaplatil.

Tagy Česká televize dálnice ministerstvo mýto ÚOHS
1 komentář