Mýtné v říjnu překonalo celý loňský rok, kamionů už ale ubývá

Silnice I/13 v Málkově u Chomutova. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSilnice I/13 v Málkově u Chomutova. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Říjen bývá z pohledu nákladní dopravy tradičně nejvytíženějším měsícem na českých silnicích a dálnicích.

Dvě zprávy přinesla společnost CzechToll v mýtné svodce za říjen. Vybraná částka za užití dálnic a silnic I. třídy stále roste, intenzity nákladní dopravy ale po zářijové stagnaci už meziročně klesají. Vyšší výběry jsou dány zvýšením sazeb od letošního ledna.

V říjnu uhradili dopravci na mýtném 1,24 miliardy korun, což je o téměř 12 procent meziročně více. Celkové letošní výběry ke konci října dosáhly 11,8 miliardy, což je více než za celý loňský rok (11,5 mld. Kč).

Po dvouciferných růstech v první polovině roku se ale v říjnu otočil trend růstu intenzit, nákladních aut jezdí méně. Mýtný systém CzechTollu zaznamenal v říjnu 92 milionů mýtných transakcí, což je takřka o tři miliony (3,1 pct.) transakcí méně než před rokem.

Ještě v srpnu intenzity vzrostly meziročně téměř o sedm procent, v červnu o více než 12 procent. V září už stagnovaly. Říjen přitom bývá z pohledu nákladní dopravy tradičně nejvytíženějším měsícem na českých silnicích a dálnicích. Do čísel se mimo jiné promítá krize v automobilovém průmyslu způsobená nedostatkem čipů.

Růst výběru mýtného je způsoben lednovým zdražením, kdy se do sazeb promítly nové poplatky za hluk a za znečištění ovzduší. Na konci října bylo v systému elektronického mýtného zaregistrováno více než 626 tisíc vozidel s hmotností nad 3,5 tuny. Z toho téměř 163 tisíc vozidel má domácí registrační značky.

Tagy czechtoll mýtné
6 komentářů