Muzeum průmyslových železnic obnovilo svůj provoz, zahájilo sbírku na nové depo

Výletní vlaky Muzea průmyslových železnic. Foto: MPŽVýletní vlaky Muzea průmyslových železnic. Foto: MPŽ

Muzeum už má ve sbírce 41 lokomotiv, chystá pro ně novou halu.

Poprvé od nucené covidové přestávky se dnes rozjely vlaky v Muzeu průmyslových železnic ve Zbýšově u Brna. Pro letošní rok si zdejší železniční nadšenci dali náročný úkol: chtějí postavit novou halu pro své historické lokomotivy.

Na stavbu nového zázemí vypsalo muzeum veřejnou sbírku přes Startovač. Cílem je vybrat 280 tisíc korun. Depo má rozpočet přes půl milionu korun, má již stavební povolení. Bude sloužit jako nové zázemí pro historické úzkokolejné lokomotivy a vagóny ze sbírek Muzea Průmyslových Železnic ve Zbýšově u Rosic. Vyroste v koncové stanici Zbýšov – Důl Jindřich.

Muzeum ve Zbýšově působí od roku 2005, jeho historie sahá ale až do roku 1991. Sbírka obsahuje 37 motorových lokomotiv z let 1939–1995, čtyři parní lokomotivy z let 1913–1951, čtyři elektrické lokomotivy z let 1908–1966 a přes 130 kusů různých vagónů od malých nákladních až po velké osobní vozy. Podle muzea už prostory pro sbírku přestávají stačit. Nová hala by zamezila tomu, aby část vozidel musela být pod širým nebem.

Nadšenci již mají připraveno 220 tisíc na první etapu, na ocelové opláštění teď shánějí peníze.

Tagy Muzeum průmyslových železnic Zbýšov
10 komentářů