Muzeum průmyslových železnic může stavět nové depo, vybralo dostatek peněz

Výletní vlaky Muzea průmyslových železnic. Foto: MPŽVýletní vlaky Muzea průmyslových železnic. Foto: MPŽ

Stávají prostory už sbírkám nestačí.

Celkem 172 lidí se složilo Muzeu průmyslových železnic ve Zbýšově u Brna na stavbu nového zázemí pro historické lokomotivy. Takzvaná crowdfundingová kampaň přinesla nakonec více, než potřebných 280 tisíc korun. Celkem se vybralo 313 tisíc korun.

Vybrané  peníze, kromě samotné ocelové konstrukce depa, použijeme i na přidružené části stavby, například elektroinstalaci nebo protipožární zeď,“ napsalo muzeum dárcům.

Depo má rozpočet přes půl milionu korun, má již stavební povolení. Bude sloužit jako nové zázemí pro historické úzkokolejné lokomotivy a vagóny ze sbírek Muzea Průmyslových Železnic ve Zbýšově u Rosic. Vyroste v koncové stanici Zbýšov – Důl Jindřich.

Muzeum ve Zbýšově působí od roku 2005, jeho historie sahá ale až do roku 1991. Sbírka obsahuje 37 motorových lokomotiv z let 1939–1995, čtyři parní lokomotivy z let 1913–1951, čtyři elektrické lokomotivy z let 1908–1966 a přes 130 kusů různých vagónů od malých nákladních až po velké osobní vozy. Podle muzea už prostory pro sbírku přestávají stačit. Nová hala by zamezila tomu, aby část vozidel musela být pod širým nebem. Na první etapu stavby mělo muzeum již našetřeno.