Muzeum MHD ve Střešovicích vystaví i autobusy. Začala stavba nové haly

Vizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPP

Dopravní podnik plánuje, že v průběhu roku 2025 vlastními silami zrekonstruuje kolejovou harfu vozovny Střešovice.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) ve středu slavnostně zahájil stavbu nové výstavní haly v areálu Muzea MHD ve Střešovicích. Zakázku získala společnost OHLA ŽS s cenou 122 milionů korun. Předpokládaná cena byla 150 milionů, do tendru se přihlásilo devět zájemců.

V nové hale bude expozice historických autobusů a silničních pracovních vozů ze sbírek muzea, které jsou nyní dočasně odstaveny v garážích DPP na Klíčově, v Hostivaři a v Řepích. První návštěvníky by nová expozice měla přivítat v září 2025.

Dvoupodlažní hala bude umístěna na dolním nádvoří vozovny Střešovice. Bude zapuštěna do svahu, který se svažuje k ulici Na Ořechovce, odkud bude také vjezd do dolního podlaží. To má svým provedením připomínat historické autobusové garáže.

Tramvaje T2 ve střešovické vozovně. Foto: Daniel ŠabíkMuzeum MHD v Praze. Foto: Vlastimil KučeraVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové výstavní haly Muzea MHD. Foto: DPPVizualizace nové haly v Muzeu MHD. Foto: SagastaVizualizace nové haly v Muzeu MHD. Foto: SagastaVizualizace nové haly v Muzeu MHD. Foto: Sagasta

V horním podlaží bude expozice silničních pracovních vozidel, která se budou časem střídat. Kromě toho zde DPP nechá vybudovat prostor pro pořádání přednášek, seminářů či výstav. Vstup do nové výstavní haly pro návštěvníky bude z dolního nádvoří vozovny.

Muzeum DPP ve vozovně Střešovice v loňském roce navštívil rekordní počet návštěvníků, bezmála 33 000. To je o dvě procenta více než v dosud nejsilnějším roce 2019. Chybějící autobusy v expozici jsou přitom nejčastěji zmiňovaným požadavkem v průzkumu, který si DPP mezi návštěvníky muzea nechal udělat loni v dubnu.

Zároveň se stavbou nové haly dopravní podnik plánuje, že v průběhu roku 2025 vlastními silami zrekonstruuje kolejovou harfu vozovny Střešovice. Do nových poloh osadí trakční stožáry a nainstaluje nové trolejové vedení.

Tagy dpp muzeum MHD
8 komentářů