dkv-spojujeme

Muž za jízdy převzal řízení autobusu za řidiče, který zkolaboval

Odřený autobus z linky Liberec - Praha poté, co zkolaboval jeho řidič. Foto: PČROdřený autobus z linky Liberec - Praha poté, co zkolaboval jeho řidič. Foto: PČR

Jednačtyřicetiletý cestující Ivo Raisr převzal dnes ráno za jízdy řízení linkového autobusu na rychlostní silnici z Liberce ve směru na

Jednačtyřicetiletý cestující Ivo Raisr převzal dnes ráno za jízdy řízení linkového autobusu na rychlostní silnici z Liberce ve směru na Turnov poté, co řidič zkolaboval. Nikdy předtím autobus neřídil. „Já na to nemám ani oprávnění, jen na auto,“ řekl dnes ČTK. V autobuse jelo skoro 50 lidí, z cestujících se nikomu nic nestalo. Čin cestujícího považují liberečtí mluvčí záchranné služby i policie za výjimečný.

Jedná se o neuvěřitelný heroický čin. Zachránil tím zdraví a životy bezmála 50 osob,“ řekl mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Duchapřítomnou reakci neznámého ocenil i mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. „Kdyby nikdo nezareagoval, autobus by se převrátil nebo se stalo cokoliv dalšího, tak samozřejmě mohl být velký problém a mohli jsme tady mít hromadné neštěstí,“ řekl. Podle facebookové stránky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje mělo jít o autobus na lince Liberec – Praha. Šlo o posilový spoj společnosti Student Agency.

 „Řidič posilového spoje, který pro nás provozuje externí dopravce na objednávku, za jízdy zkolaboval. Cestující, který seděl vepředu na sedadle číslo 3 rychle zareagoval a chytil volant autobusu. Další cestující pak asistoval s odsunutím řidiče mimo sedadlo za volantem a cestující tak s autobusem pomalu dojel na blízkou čerpací stanici. Díky jeho bleskové reakci se nikomu z cestujících nic nestalo. Na čerpací stanici se o řidiče postarala ZZS, cestující nastoupili do náhradního autobusu, tentokrát našeho žlutého, a se zpožděním zamířili do cíle své cesty. S cestujícím, který svou pohotovouu reakcí zabránil hrozící nehodě a dovezl autobus do bezpečí čerpací stanice, se spojila či spojí naše paní ředitelka vlakové a autobusové dopravy Ivana Kašická, aby mu osobně poděkovala,“ uvedla mluvčí Student Agency Alžběta Nečasová.

https://www.facebook.com/ZZSLK1/photos/a.314039355753784/657111981446518

Řidič autobusu zkolaboval krátce po 7:15 na čtyřproudé silnici nedaleko odbočky na Jablonec nad Nisou. Podle Robovského dostali oznámení o kličkujícím autobusu, který narazil do svodidel. „Podle předběžných informací řidič autobusu pravděpodobně vlivem nějaké zdravotní komplikace zřejmě zkolaboval. Po nárazu do svodidel měl vypadnout zpoza volantu,“ uvedl Robovský.

Právě rána do svodidel a pohled na ležícího řidiče přiměly Raisra k rychlé reakci. „Autobus směřoval na druhou stranu do svodidel, a tam byl sráz. Tak jsem si říkal, to bude špatný, to bude špatný. Tak jsem honem skočil z předního sedadla na sedadlo řidiče a začal autobus řídit,“ popsal Raisr. Muže sedícího za ním požádal, aby vytáhl řidiče, který byl v bezvědomí a byl nohami zaklíněný v pedálech. Ve spolupráci s jednou mladou ženou se to druhému muži povedlo. „Pak jsem se už dostal na pedály, takže jsme mohl začít brzdit,“ řekl Raisr, který pracuje jako softwarový specialista.

S autobusem ujel asi kilometr, než na nejbližším sjezdu odbočil k benzinové stanici v Hodkovicích, kde mohl bezpečně zastavit a s dalšími přivolat pomoc. Řidiče autobusu odvezla záchranná služba do nemocnice v Turnově. „Předpokládáme, že má nějaké interní onemocnění, které jsme nedokázali specifikovat, proto jsme ho přepravili na interní ambulanci k dalšímu vyšetření,“ dodal Georgiev.

ČTK + Zdopravy.cz

Tagy kolaps řidiče
35 komentářů