dkv-spojujeme

Mostecká MHD se zapojí do integrované dopravy kraje, zatím jen s papírovými lístky

Tramvaj EVO 1 v barvách Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Foto: DPmML - Petr NovákTramvaj EVO 1 v barvách Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Foto: DPmML - Petr Novák

Městská hromadná doprava v Mostě a Litvínově se od září zapojí do integrovaného systému Doprava Ústeckého kraje (DÚK). Vedení Mostu

Městská hromadná doprava v Mostě a Litvínově se od září zapojí do integrovaného systému Doprava Ústeckého kraje (DÚK). Vedení Mostu to oznámilo v městském on-line deníku Mostecké listy.

Integrace ale začne zvolna. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova bude zpočátku na svých linkách uznávat jen papírové jízdenky ostatních dopravců v DÚK, a to v souladu s jejich územní a časovou platností. Uznávány budou jednotlivé i časové jízdenky.

Naopak elektronických jízdenek se integrace zatím netýká kvůli odlišnostem v odbavovacích systémech. Městský podnik počítá se zprovozněním nového odbavovacího systému a plnohodnotným zapojením do integrované dopravy v roce 2020.

Ústecký kraj se zavázal, že v rámci rozšíření integrace bude dopravnímu podniku dorovnávat tržby. „Zásadní a pozitivní zprávou je také skutečnost, že se nám podařilo vyjednat, že Ústecký kraj zapojí tramvajovou dopravu do systému příměstské dopravy, poskytne tedy na její zajištění finanční prostředky. Jednání s vedením kraje bylo korektní a patří jim náš dík,“ uvedl v listech primátor Mostu Jan Paparega.

V souměstí se změní i systém jízdného. Místo pěti základních tarifů zůstanou jen tři: jednopásmová přestupní jízdenka bude mít platnost 45 minut a stát bude při zakoupení u řidiče nebo v automatu 17 korun, dvoupásmová přestupní s platností 60 minut bude stát 21 korun a třípásmovou přestupní s platností 90 minut pořídí cestující za 24 korun. Dnes mají cestující podle pásem a délky platnosti k dispozici základní jízdenky za 17, 19, 21, 23 a 28 korun.

Ústecký kraj spustil integrovanou dopravu v roce 2015, od té doby se do ní zapojily například MHD v Ústí nad Labem, Děčíně, Teplicích a v Chomutově. Most je tak posledním větším městem v kraji, jehož MHD v systému chybí.

Tagy Doprava Ústeckého kraje integrace Litvínov MHD most Ústecký kraj
7 komentářů