Most přes nádrž Hracholusky je hotov, prověří ho tři sergeje

Nový most přes nádrž Hracholusky otestují sergeje. Pramen: FB SŽDCNový most přes nádrž Hracholusky otestují sergeje. Pramen: FB SŽDC

Správa železniční dopravní cesty završila náročnou obnovu mostu přes nádrž Hracholusky na trati Pňovany – Bezdružice (177) na Plzeňsku. Most

Správa železniční dopravní cesty završila náročnou obnovu mostu přes nádrž Hracholusky na trati Pňovany – Bezdružice (177) na Plzeňsku. Most projde v sobotu zatěžovací zkouškou, při které budou jako břemena využity tři historické lokomotivy T679.1 zvané sergeje. Pravidelný provoz na lokálce by pak měl být obnoven v úterý večer. První by měl projet osobák s odjezdem v 17:02 z Pňovan.

Stavbaři během rekonstrukce především vyměnili tři ocelové oblouky z počátku 20. století za nové. Využili přitom unikátní metody, kdy nový oblouk nasunuli na most, kde jej spojili s původním obloukem. Celou konstrukci následně přetáčeli kolem osy, usadili, starou část odmontovali a odvezli k likvidaci. Podle SŽDC šlo o unikátní operaci v celosvětovém měřítku. Most se skládá ze tří oblouků. Z původního mostu tak zbyly jen pilíře, které byly opraveny a zpevněny.

Oprava se nicméně neobešla bez komplikací, které ji o několik měsíců protáhly. Muselo se například změnit založení montážní plošiny, kde se před instalací kompletovaly nové oblouky. Bylo potřeba zvýšit objem injektáže, staré ocelové konstrukce bylo potřeba dodatečně zesílit pro výsun nových konstrukcí. „Prodloužení původně plánované doby výstavby bylo způsobeno potřebou zpřesnění výpočtu korozního oslabení staré konstrukce po zahájení výluky. Vlastni otáčení můžeme dnes již hodnotit jako velmi úspěšné,“ řekl mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Stavba mostu na trati Pňovany - Bezdružice.
Pramen: FB SŽDCStavba mostu na trati Pňovany - Bezdružice.
Pramen: FB SŽDCStavba mostu na trati Pňovany - Bezdružice.
Pramen: FB SŽDCStavba mostu na trati Pňovany - Bezdružice.
Pramen: FB SŽDCVýměna mostu na lokálce Pňovany - Bezdružice.
Pramen: Facebook SŽDCVýměna mostu na lokálce Pňovany - Bezdružice.
Pramen: Facebook SŽDCPňovanský most.
Autor: Parkis – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1698528Nový most přes nádrž Hracholusky otestují sergeje.
Pramen: FB SŽDC

Zatěžovací zkoušky mostu provedou odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT. Každý sergej váží okolo 116 tun, na každou část mostu najedou současně. Lokomotivy jsou muzejními exponáty z Lužné u Rakovníka, Kladna a Olomouce.

Rekonstrukci provedly společnosti SMP a MCE Slaný, smluvní cena činí 109 milionů korun. Zatím není jasné, o kolik se navýší. Výluka na trati začala loni v červenci, původně měla skončit před koncem roku. Na mostě vznikla i nová lávka, která je vedena v dolních obloucích mostu, aby nenarušovala původní linii.

Tagy most nádrž Hracholusky sergej SŽDC Top trať 177 Pňovany - Bezdružice
132 komentářů