Moravu nad Hodonínem překlene nový česko-slovenský most, projedou i sanitky

Splavnění říčky Radějovky k soutoku s Moravou. Zde vznikne i nový most přes Moravu. Pramen: ŘVC ČRSplavnění říčky Radějovky k soutoku s Moravou. Zde vznikne i nový most přes Moravu. Pramen: ŘVC ČR

V lokalitě už jedna výrazná dopravní stavba probíhá. ŘVC zde pracuje na splavnění zhruba osmi set metrů říčky Radějovky až k řece Moravě.

Délka 132 metrů a šířka 4,8 metru. Takové parametry by mělo mít nové přemostí řeky Moravy poblíž Rohatce u ústí říčky Radějovky na česko-slovenském pomezí. Kovová lávka bude sloužit hlavně pěším a cyklistům, projedou ale i lehčí vozidla záchranného systému, především sanitky.

„Nová lávka bude navazovat na vznikající cyklostezku podél Baťova kanálu propojující Veselí nad Moravou a Hodonín. Propojí území České a Slovenské republiky, respektive území Jihomoravského a Trnavského kraje. A to rozhodně podpoří také nárůst návštěvníků nejen Baťova kanálu, ale i dalších turistických cílů v této lokalitě,“ uvedl náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník.

Nyní se začne připravovat projektová dokumentace, což má na starosti obec Rohatec. Celkem vyjde na 3,5 milionu korun, z toho kraj přispěje jedním milionem. Tuto dotaci ve čtvrtek schválili krajští zastupitelé. Cena samotného mostu se má pohybovat v desítkách milionů korun, počítá se přitom se zapojením evropských financí z Programu Interreg Slovensko – Česko 2021-2027. Samotná stavba by podle kraje mohla začít v roce 2025 v případě, že obec Rohatec získá finanční zdroje na spolufinancování.

V této lokalitě už přitom jedna výrazná dopravní stavba probíhá. Ředitelství vodních cest (ŘVC) zde pracuje na splavnění zhruba osmi set metrů říčky Radějovky až k řece Moravě, což je jinými slovy prodloužení Baťova kanálu. Díky tomu se lodě z kanálu dostanou až do Hodonína. Součástí projektu je i nová plavební komora vedle jezu Sudoměřice, naproti slovenskému přístavu Skalica na české straně Radějovky.

Dokončení stavby se předpokládá v listopadu 2025, nová část vodní cesty by tak měla být k dispozici pro sezónu 2026.

Tagy Jihomoravský kraj plavební komora Rohatec Rohatec most přes Moravu
6 komentářů