Místo Pendolina souprava z honeckerů. Smolné dny kdysi elitního vlaku ČD pokračují, jezdí jen dvě

Vůz Bdmtee Českých drah. Foto: Patrik Paprika / Wikimedia CommonsVůz Bdmtee Českých drah. Foto: Patrik Paprika / Wikimedia Commons

K odstavení došlo po poškození sběrače v depu.

České dráhy (ČD) musely dnes odpoledne stáhnout z provozu další jednotku 680 Pendolina. Kvůli poškození sběrače v depu se zhruba hodinovým zpožděním vyjede vlak SC (SuperCity) 507 v náhradním řazení se soupravou složenou z vozů řady Bdmtee275 přezdívaných jako honeckery.

O mimořádnosti informovaly České dráhy na svých stránkách. Jde o vozy z produkce tehdy ještě východoněmecké vagónky v Budyšíně (Bautzen) vyrobené v roce 1989 a 1990. Pro své značné nepohodlí se jim říká také „Honeckerova pomsta“ podle bývalého komunistického vůdce NDR. Dopravce má tak v provozu aktuálně jen dvě z původních sedmi koupených jednotek.

K dnešnímu poškození došlo u jednotky 680.003. „Stalo se tak bohužel těsně před odjezdem jednotky 680.003 z Odstavného nádraží Praha-Jih na plánovaný spoj SC 507. Proto bylo nutné přistoupit k sestavení náhradní soupravy. Vzhledem k exponované dopravní špičce pátečního odpoledne byly v požadovaném počtu v tu chvíli k dispozici pouze vozy řady Bdmtee, z nichž je aktuálně náhradní souprava sestavena,“ dodal mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

„V soupravě nebudou zajištěny žádné služby jako například tichý oddíl, vozy 1. třídy, gastroslužby, oddíl pro cestující s dětmi do 10 let, dětské kino, zásuvky 230V a bezdrátové připojení k internetu. Vozy nejsou vybaveny klimatizací,“ upozorňují České dráhy. Stejná souprava pojede z Ostravy i dnes zpět jako SC 500. Dopravce se za snížený komfort omluvil, cestující odškodní za chybějící služby.

Už včera musely České dráhy odstavit jinou jednotku Pendolino, v tomto případě ale dopravce našel ještě slušnější vozidla jako náhradu.

Dopravce tak má aktuálně v provozu jen dvě jednotky.  Jde o jednotky 004 a 005. Jednotka 001 je odstavena na vyvazovací opravě, u jednotky 002 probíhá oprava po poškození, u jednotky 003 došlo ke stržení sběrače, jednotka 006 je po nehodě v Bohumíně dlouhodobě odstavena a u jednotky 007 probíhá instalace ETCS.

„V případě jednotky 003 s poškozeným sběračem proběhne šetření nehody a následně může dojit k prohlídce vlaku a opravě. Aktuálně, předběžně to vypadá, že by mohlo být poškození menšího rozsahu a jednotka by mohla vyjet znovu zítra během dne. Více budeme vědět po provedení šetření a podrobnější prohlídce střechy vozidla,“ dodal Šťáhlavský.

ČD musely odstavit jedno Pendolino, po průjezdu silným deštěm vykazuje závadu

Tagy 680 Bdmtee České dráhy pendolino SuperCity
125 komentářů