Místo OK už jen QS. Lety Českých aerolinií budou zajišťovat Smartwings

Letadla ČSA. Foto: Ondřej SoukupLetadla ČSA. Foto: Ondřej Soukup

Přesun veškeré obchodní letecké přepravy pod Smartwings odůvodňuje skupina snahou o vyšší efektivitu.

Letový provoz Českých aerolinií (ČSA) budou od zimního letového řádu (27. října) zajišťovat výhradně Smartwings. Značka ČSA nezanikne, všechny lety ale budou označeny kódem QS, nikoliv tradičním OK jako dosud. Z Českých aerolinií se stane zastřešující společnost skupiny s majoritním podílem ve Smartwings. Oznámila to dnes mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

„Je potřeba neustále optimalizovat náklady na provoz společností v rámci skupiny, zjednodušovat procesy a diverzifikovat rizika. Jedná se o kroky, které budou mít na provoz skupiny pozitivní dopad. Pro naše klienty zároveň nabídneme konzistentní, přehlednou a srozumitelnou nabídku produktů a služeb na všech letech,“ uvedl předseda představenstva Smartwings Jiří Jurán.

Přesun veškeré obchodní letecké přepravy pod Smartwings odůvodňuje skupina snahou o vyšší efektivitu, mimo jiné také poukazuje na velikost flotily Smartwings (47 letadel). Značka ČSA ale nezanikne, dva letouny Airbusy A320 budou i nadále létat v barvách ČSA. Stejné to má být u čtyřech nových strojů Airbus A220-300, z nichž první dva mají být dodány koncem letošního roku a další dva v první polovině roku 2025.

„Pro klienty ČSA se nic nemění. Značka ČSA a lety do všech aktuálních destinací zůstávají beze změny zachovány. Klienti si mohou i nadále kupovat letenky na webových stránkách ČSA a Smartwings, a rovněž prostřednictvím všech stávajících distribučních kanálů,“ doplnila firma v tiskové zprávě.

Pro ČSA byl klíčový únor 2018, kdy se jejich majoritním vlastníkem stala společnost Travel Service (dnes Smartwings). ČSA pak byly přiřazeny do koncernu Smartwings Group.

Podobně jako ostatní letecké společnosti zasáhly i ČSA dopady pandemie koronaviru. Zkraje roku 2021 se kvůli vysokým dluhům ocitly v úpadku, soudem povolená reorganizace skončila předloni. Seznam obsluhovaných destinací se však stále zmenšuje, dnes ČSA létají jen do Paříže a Madridu.

Současnou flotilu tvoří dva pronajaté Airbusy A320-200, každý v konfiguraci pro 180 cestujících. Přes 20 let starý letoun s registrací OK-HEU převzal dopravce v únoru roku 2020, více jak 15 let starý stroj se symbolickou registrací OK-IOO odkazující na stoleté výročí převzal loni v dubnu. Momentálně je pronajat do  Izraele.

ČSA jsou pátou nejstarší leteckou společností na světě, která dosud funguje. Jejich historie se začala psát 28. října roku 1923, v den oslav 5. výročí vzniku republiky. Tehdy ještě Československé státní aerolinie symbolicky obletěly Letiště Kbely letounem Aero A-14. Den na to následovalo zahájení pravidelného provozu na  lince Praha – Bratislava.

Tagy České aerolinie smartwings
165 komentářů