Místo kontroly obchody. Letiště zvětšilo komerční zónu, chystá soutěže na nájemce

Místo kontroly obchody. Letiště zvětšilo komerční zónu, chystá soutěže na nájemceMísto kontroly obchody. Letiště zvětšilo komerční zónu, chystá soutěže na nájemce

Letiště Václava Havla dokončilo rozšíření obchodních prostor v Terminálu 2. Nové obchody vznikly v místech, kde ještě loni procházeli cestující

Letiště Václava Havla dokončilo rozšíření obchodních prostor v Terminálu 2. Nové obchody vznikly v místech, kde ještě loni procházeli cestující bezpečnostní kontrolou. Ta se přesunula na okraj terminálu a uvolněné prostory zaplnily obchody a nová restaurace.

Jde o největší rozšíření Terminálu 2 od jeho otevření v roce 2006. Celkem je k dispozici 2200 m² obchodních ploch. V nově vzniklém prostoru v části za bezpečnostní kontrolou se nachází šest retailových obchodních jednotek a jedna restaurace s jídelním koutem. Prostor brzy doplní také dětský koutek. Stavba byla zahájena v červenci 2018 a proběhla bez vlivu na provoz terminálu. Kolaudace hlavních prostor byla provedena v prosinci 2018. Investiční náklady na stavební úpravy a rozšíření prostoru se pohybovaly kolem 65 milionů Kč.

Nájemci nových prostor vzešli z otevřeného výběrového řízení, které bylo vypsáno v listopadu 2017. Hlavním kritériem pro výběr nájemců byla kvalita jejich služeb a produktů, nabízený sortiment, design prodejen, zkušenosti a reference. Nabízená cena rozhodovala pouze z jedné třetiny.

Součástí komerční zóny je celkem šest obchodů, mezi nimi jsou tři prodejny s módou The Fashion Place, prodejna s kosmetikou Rituals, obchod s kabelkami italské značky Coccinelle a hračkářství Hamleys. Restauraci s unikátním konceptem tržiště zde provozuje švýcarský řetězec Marché International, který má dvě své pobočky na Terminálu 1 již od října 2018. Noví nájemci mají smlouvy na pět let, Marché má ještě tři roky navíc opci kontrakt prodloužit.

Podle předsedy představenstva Letiště Praha Václava Řehoře chystají na letišti během letošního roku soutěže na necelou polovinu komerčních ploch. Příjmy z nájmů jsou důležitou součástí příjmů tržeb Letiště Praha, tvoří zhruba třetinu celkových tržeb. Loni jejich objem stoupl o dvanáct procent.

Část zóny před bezpečnostní kontrolou ve veřejné části odletové haly Terminálu 2 bude využita pro servisní přepážky nebo čekárnu pro cestující se zdravotním omezením. Podle Řehoře je rozšíření v souladu s jeho dlouhodobou strategií uspokojit poptávku neustále rostoucího počtu cestujících, rozšířit nabídku o nový a zajímavý sortiment, poskytnout zákazníkům bohatší výběr a zvýšit komfort nákupu a stravování.

Letiště současně vypsalo  koncesní řízení na provozovatele duty free prodeje. „Na základě výsledků již dříve zpracované analýzy hledá letiště jednoho silného partnera. Cílem je vybrat jednoho z nejlepších světových operátorů duty free a tím přispět k dalšímu růstu spokojenosti cestujících, což je naší dlouhodobou snahou,“ řekl mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.  Základní doba nájmu je 10 let. Přičemž, v případě dokončení rozšíření Terminálu 2 v momentálně plánovaném termínu, bude kontrakt ukončen po sedmi letech a vypsáno nové koncesní řízení, které bude zahrnovat také nové prostory, jež rozšířením terminálu vzniknou. Pokud dojde ke zdržení s dokončením nového Terminálu 2, bude kontrakt pokračovat dál až do konce základní doby pronájmu. Kontrakt zahrnuje plochu 4372 m2, na obou terminálech, jde o 25 obchodů.

Tagy letiště praha letiště václava havla
1 komentář