Mínus 632 miliónů korun denně. Delta Air Lines odhalily obří ztrátu za poslední čtvrtletí

Airbus A330-900 společnosti Delta Air Lines na odletu z Toulouse do AtlantyAirbus A330-900 společnosti Delta Air Lines na odletu z Toulouse do Atlanty

Jedna z největších leteckých společností na světě odhalila, jak moc aerolinky trpí v pandemii koronaviru. Podle dnes zveřejněných výsledků Delta

Jedna z největších leteckých společností na světě odhalila, jak moc aerolinky trpí v pandemii koronaviru. Podle dnes zveřejněných výsledků Delta Air Lines za druhé čtvrtletí spadly do hluboké ztráty, největší v historii firmy za tři měsíce.

Delta Air Lines jsou jedním z prvních dopravců, který zveřejnil čísla za druhé čtvrtletí, kdy pandemie už hospodaření ovlivnila v plné výši. „Ztráta ukazuje ohromující dopad Covid-19 na náš byznys,“ řekl šéf Delty Ed Bastian. Podle něj firma redukcí nákladů snížila denní ztrátu od konce března o 70 % na 27 milionů dolarů, tedy zhruba 632 milionů korun denně. Denní průměr za celé čtvrtletí je přes půldruhé miliardy korun.

Firma oznámila, že nečeká zotavení poptávky dříve než za dva roky. Firma má podle zprávy pro investory hotovost v objemu 15 miliard dolarů.

Čistá ztráta podle výsledků dosáhla 5,72 miliardy dolarů, loni za druhé čtvrtletí dopravce vydělal 1,44 miliardy dolarů. Počet přepravených cestujících jí klesl o 93 %, tržby o 88 %. Pro Deltu jde o nejhorší čtvrtletní výsledek v historii, ani krize v roce 2008 nezpůsobila takové ztráty. Firma si ve druhém čtvrtletí zajistila na provoz asi 11 miliard dolarů. Část z toho tvoří úvěr, část kombinace prodeje či pronájmu části majetku a dalších aktiv. Pomoc poskytla i vláda, která podpořila celý sektor letecké dopravy.

Firma původně plánovala od srpna přidat tisíc letů denně, nakonec kvůli vývoji pandemie v USA přidá jen 500.

 

Tagy Delta Air Lines Top
8 komentářů