Ministr ujišťoval poslance, že výběr mýta není ohrožen. Chystá záložní plán

Mýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan SůraMýtná brána, foto: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Ministerstvo dopravy podá v nejbližších dnech v zákonem stanovené lhůtě rozklad proti nepravomocnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS),

Ministerstvo dopravy podá v nejbližších dnech v zákonem stanovené lhůtě rozklad proti nepravomocnému rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), kterým úřad minulý týden zakázal plnění smlouvy na nový mýtný systém mezi MD a konsorciem CzechToll/SkyToll.

Poslancům z kontrolního výboru to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Ujišťoval poslance, že výběr mýta od 1. prosince, kdy se má nový systém spustit, není rozhodnutím ÚOHS nijak ohrožen. Informoval je také o tom, že chystá záložní plán.

Zákaz bude platit s ročním odkladem. Ministerstvo dopravy teď může buď zahájit provoz nového mýtného systému s tím, že smlouva může přestat platit rok poté, co skončí řízení u ÚOHS, nebo zůstat u starého systému provozovaného firmou Kapsch.

Vzhledem k tomu, že rozhodnutí ÚOHS není pravomocné, má ministerstvo podle Kremlíka čas až 15 měsíců na přípravu a realizaci svého záložního plánu. Záložní plán podle ministra spočívá v tom, že bude hledat provozovatele služeb nového mýtného systému, například na provoz infrastruktury nebo údržby zařízení. Nešlo by tak o soutěž na zcela nový mýtný systém, jako tomu bylo u posledního tendru, ani o využití starého systému, který nyní provozuje Kapsch.

Nové případné řízení, které bude pouze na služby, bude ale podle ministra složité a nebude o mnoho jednodušší, než bylo dosavadní zadávací řízení. „Já předpokládám, že stihneme vysoutěžit, ale již bude obtížné ten systém zprovoznit,“ poznamenal. Proto bude pro případ možného nedostatku času hledat řešení, které by využilo výjimky vyplývající z předpisů, například jednací řízení bez uveřejnění. „Bude to ve veřejném zájmu a bude tam skutečně naléhavá časová potřeba,“ dodal.

První splátku mýtného systému má stát uhradit v polovině příštího roku, uvedl Kremlíkův náměstek Jakub Kopřiva. Pokud by ÚOHS pravomocně novou mýtnou smlouvu ukončil, musel by se stát s dodavatelem vypořádat, potvrdil ministr. Rozsah tohoto vypořádání ale upřesnit nechtěl.

Ministr také řekl, že je připraven na případné soudní spory. Nechal vytvořit pracovní skupinu, kde budou zástupci ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic, ministerstva financí a případně i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Každý měsíc by měl od skupiny získávat přehled o soudních nebo správních řízeních.

Zástupci ministerstva dopravy chodí informovat poslance z kontrolního výboru pravidelně každého čtvrt roku. Předseda výboru Roman Kubíček (ANO) chce, aby až do spuštění nového systému chodil přímo ministr na jednání výboru každý měsíc.

Ministr také poslance informoval, že jedna z firem, která u soudu pro Prahu 1 již dříve napadla žalobou platnost smlouvy na mýtné, vzala svoji žalobu zpět. Argumentem žalující firmy bylo, že ministerstvo nezveřejnilo celou smlouvu v registru smluv, jak mu ukládá zákon. Kremlík uvedl, že ministerstvo muselo respektovat ustanovení zákona o registru smluv, která vylučují ze zveřejňování některé pasáže, a část smlouvy proto nezveřejnilo.

Tagy Ministerstvo dopravy mýtné mýtný systém mýto ÚOHS Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
2 komentáře