dkv-spojujeme

Ministerstvo pomůže kamionům uvízlým v Británii, udělí výjimky

Kolona na dálnici. Foto: Pixabay.comKolona na dálnici. Foto: Pixabay.com

Výjimky potrvají až do 23. ledna, stát umožnil čerpání zkráceného odpočinku o dvě hodiny.

Ministerstvo dopravy v rámci svých možností pomůže českým řidičům kamionů, kteří uvízli na britsko-francouzských hranicích. ČTK to dnes večer řekl mluvčí úřadu František Jemelka. Ministerstvo podle něj udělí výjimky na velké týdenní přestávky, které by mohly bránit dojezdu domů, když už jsou řidiči nedaleko.

„Aby řidiči neuvízli třeba na německo-českých hranicích z důvodu odpočinku v autě či týdenního odpočinku a mohli dojet domů co nejdříve na svátky, dáme výjimku pro tyto případy, která bude platit mezi 24. prosincem a 23. lednem,“ uvedl mluvčí.

Řidiči podle něj samozřejmě dál musí dbát na bezpečnost a dodržovat i tak například bezpečnostní přestávky. „Hodně řidičů teď spalo ve frontách v kabinách, neměl by to tedy být problém. V případě dalších komplikací můžou řidiči týdenní odpočinek posunout. Poslední opatření je umožnění neustálého čerpání zkráceného odpočinku, to je devíti hodin namísto 11, uvedl Jemelka.

Ministerstvo dopravy podle něj také jednalo s ministerstvem vnitra o možnosti, aby tito řidiči do 27. prosince následně mohli dojet do cíle na českém území. „Policie bude posuzovat vždy konkrétní případ a míru jeho společenské škodlivosti. Bude brát v potaz i specifickou situaci v Evropě způsobenou koronavirem a fakt, že daný řidič mohl v některé z evropských zemí kvůli koronaviru uvíznout,“ dodal mluvčí.

Na hranicích s Velkou Británií z obou stran uvízly stovky českých kamionů. Hranice uzavřela Francie a další státy po tomto víkendu, kdy se na Britských ostrovech začala nekontrolovaně šířit nová mutace koronaviru. Ta je údajně až 70krát nakažlivější než jiné varianty. V úterý Francie souhlasila se znovuotevřením hranice, podmínkou pro její překročení je však negativní test na koronavirus.

ČTK

Tagy Ministerstvo dopravy pracovní doba řidičů kamionů uzavření hranic Velká Británie / Francie výjimky pro přestávky řidičů kamionů
19 komentářů