Ministerstvo dopravy znovu rozdělí pět milionů na opravy historických vozidel

Parní lokomotiva v renovaci, ilustrační foto. Pramen: MDČRParní lokomotiva v renovaci, ilustrační foto. Pramen: MDČR

Z programu je každoročně podpořena obnova zhruba desítky kusů staré železniční techniky.

Majitelé historických železničních vozidel mohou po roce znovu žádat o příspěvek na jejich opravy a renovace z kasy ministerstva dopravy. Ministerstvo aktuálně začalo s příjmem žádostí, stejně jako loni je ochotno rozdělit mezi žadatele pět milionů korun. Jde o program na léta 2021 až 2023, kdy objem ročních prostředků byl oproti předchozímu období navýšen zhruba o milion.

„Podpora historických železničních vozidel přispívá k zachování technického a kulturního dědictví České republiky. Cílem programu je obnovení provozu historických železničních vozidel nebo jejich vystavování,“ píše ministerstvo.

Zájemci o finanční podporu mohou letos předkládat své záměry až do 30. května. Schválený program umožňuje kumulaci finanční podpory s veřejnými prostředky i z jiných zdrojů, a to až do výše 80 procent uznatelných nákladů.

Z programu je každoročně podpořena obnova zhruba desítky kusů staré železniční techniky, i když zájemců bývá více. Ministerstvo v minulých letech takto přispělo například na obnovu úzkorozchodné parní lokomotivy U37.002 firmy JHMD, nákladního vozu B.E.B. 11515 Novopackého parostrojního spolku, nákladního vozu G Českých drah, drezíny Dlm Zubrnické museální železnice, úzkorozchodné parní lokomotivy U 57.001 Slezských zemských drah nebo osobního vozu Rybák plzeňského Iron monument clubu. Většinou jde o statisícové částky.

Tagy historická vozidla Ministerstvo dopravy železniční historie
7 komentářů