Ministerstvo dopravy chce rozdávat medaile, návrh projedná vláda

Budova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČRBudova ministerstva dopravy, v které sídlí České dráhy. Foto: MDČR

Vláda ve středu projedná nové ocenění ministerstva dopravy.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) ve středu vládě předloží návrh nového ocenění, které má úřad udělovat. Ocenění chce resort udělovat za mimořádné počiny, významné zásluhy nebo dlouhodobé působení v oblasti dopravy. Ministerstvo plánuje pořídit 100 medailí včetně odznaku a stojánku za 130 000 korun. Medaile podle zdůvodnění návrhu nařízení vlády ministerstvo uhradí ze svého rozpočtu, o jeho navýšení žádat nebude. Vyplývá to z návrhu vládního nařízení.

Návrh má zvýšit prestiž oceněných osob působících v dopravě a motivovat další k rozvoji resortu. Ocenění bude podle návrhu udělováno fyzickým nebo právnickým osobám. Ministerstvo také navrhuje udělení ocenění posmrtně.

Medaile má být vyrobena z mosazi, na lícní straně budou po jejím obvodu kruhy s obdélníkem rozděleným na tři stejnoměrné klíny v barvách státní vlajky. Na rubové straně budou slova Medaile Ministerstva dopravy. Medaile o průměru 60 milimetrů bude kulatá. Součástí ocenění bude také diplom, odznak a stojánek.

Ministerstvo dopravy je podle návrhu jedním z mála resortů, který ocenění ještě neuděluje. Jako příklad ministerstvo uvedlo medaili ministra zahraničních věcí za zásluhy o diplomacii, cenu úřadu vlády Odpovědný zahraniční investor v České republice nebo medaili za přínos hospodářské soutěži a veřejnému zadávání Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Ocenění na základě nařízení vlády udělují také ministerstva kultury, spravedlnosti, vnitra, průmyslu a obchodu nebo Národní sportovní agentura.

Tagy Ministerstvo dopravy
47 komentářů