Mimořádná jízda s CZ LOKO: Pětice lokomotiv řízená z jednoho stanoviště

Testovací jízda pěti spojených lokomotiv. Autor: Dalibor PalkoTestovací jízda pěti spojených lokomotiv. Autor: Dalibor Palko

Strojírna CZ LOKO zorganizovala ve spolupráci s firmami ČD Cargo a MSV Elektronika mimořádnou zkušební jízdu pěti lokomotiv. Součástí dodávky

Strojírna CZ LOKO zorganizovala ve spolupráci s firmami ČD Cargo a MSV Elektronika mimořádnou zkušební jízdu pěti lokomotiv. Součástí dodávky nových a modernizovaných lokomotivy řad 744.1, 742.71 a 753.6 pro dopravce ČD Cargo totiž byla podmínka vzájemné komunikace lokomotiv ve vícenásobném řízení. A to i se starší řadou 753.7.

Lokomotivy ČD Cargo z produkce CZ LOKO. Autor: Dalibor Palko

Lokomotivy ČD Cargo z produkce CZ LOKO. Autor: Dalibor Palko

Zkoušky mezi jednotlivými řadami byly prováděny na etapy stacionárně i za jízdy v jihlavském závodě CZ LOKO a na trati do Havlíčkova Brodu a Žďáru nad Sázavou. Vrcholem těchto zkoušek byl test pětice lokomotiv v sestavě 742.712 + 753.615 + 742.711 + 753.756 + 744.110 řízených z jednoho stanoviště strojvedoucího. Zkouška proběhla 18. února na vlečce jihlavského závodu CZ LOKO.

Po úspěšné stacionární zkoušce celá souprava vyrazila na zkušební jízdu do Havlíčkova Brodu a zpět. V soupravě byly vždy dvě činné lokomotivy a zbylá trojice simulovala závady na komunikační lince vícenásobného řízení, které se přenášely na vedoucí lokomotivu.

„Provedené zkoušky dokázaly, že vícenásobné řízení napříč různými řadami je takto funkční, avšak reálné využití v našich podmínkách je zatím nemožné, kvůli legislativním omezením,“ konstatoval na závěr výrobce.

Zaměstnanci firem CZ LOKO, ČD Cargo a MSV Elektronika po testech. Autor: Dalibor Palko

Zaměstnanci firem CZ LOKO, ČD Cargo a MSV Elektronika po testech. Autor: Dalibor Palko

Tagy ČD Cargo CZ Loko lokomotivy MSV Elektronika
37 komentářů