Mezi Blanskem a Adamovem vznikne cyklostezka za 202 milionů korun

Cyklostezka údolím Svitavy z Obřan do Bílovic. Foto: Fondyeu.czCyklostezka údolím Svitavy z Obřan do Bílovic. Foto: Fondyeu.cz

Nová cyklostezka povede po obou březích řeky, má zvýšit bezpečnost cyklistů.

Jihomoravský kraj plánuje vybudování nové páteřní cyklostezky v údolí Svitavy. Propojí Blansko a Adamov. Včera kraj podepsal smlouvu na zpracování dokumentace za 4 milionů korun bez DPH se společností Dopravně inženýrská kancelář z Hradce Králové.

Nová stezka má přinést bezpečnější pohyb cyklistů, kteří se vydají na cestu mezi Blanskem a Novým hradem v Adamově. Nová cyklostezka bude dlouhá přes čtyři kilometry, hned několikrát překročí řeku Svitavu, přinese tři lávky a jeden cyklomost. Má zvýšit i turistickou atraktivitu regionu. Odhadované náklady na stavbu jsou 202 milionů korun. Stavba má být hotová v roce 2025.

Střídavě na levém a pravém břehu Svitavy tak vznikne úplně nová liniová stavba.

„Jedná se o vysoce frekventovaný úsek pro cyklisty s dojížďkou za prací, za službami a cykloturistikou. Proto je tolik potřeba zajistit bezpečnost cyklistů a oddělit motorovou dopravu od té nemotorové. Za další důležitý aspekt považuju její přínos pro snižování motorové dopravy na životní prostředí v bezprostřední blízkosti CHKO Moravský kras. Řada lidí si pro výlet do přírody určitě zvolí raději kolo,“ řekl náměstek hejtmana Jan Zámečník.

Napojení na EuroVelo

„Pro Blansko se jedná o zcela zásadní stavbu. Zatím musejí cyklisté na cestě k Adamovu překonávat frekventovanou silnici II/379, kudy projíždí tisíce aut denně. Hlavně v létě se v těchto místech vyskytuje obrovský počet cyklistů. Často se tam stávají dopravní nehody,“ vítá první krok k realizaci cyklostezky starosta Blanska a krajský radní pro dopravu Jiří Crha.

Pro kraj půjde o zatím nejdražší stavbu cyklostezky. S ohledem na složitý terén musejí být na několika místech postaveny opěrné a závěrné zdi, které umožní zachování dostatečné šířky stezky pro chodce a cyklisty. „Ty budou umístěny především v nejužších místech mezi dráhou a řekou. Tam budou umístěné také mikropiloty s ohledem na bezpečnost provozu na železnici,“ dodal Zámečník. Stavba by měla být financována hlavně z evropských fondů. Nová cyklostezka totiž povede na dálkové mezinárodní trase EuroVelo 9 a splní kritéria Evropské cyklistické federace na bezpečnost těchto dálkových tras.

Tagy cyklostezka Blansko - Adamov Jihomoravský kraj
15 komentářů