Mexiko po čtyřech letech našlo kupce pro prezidentský dreamliner. Kupuje ho Tádžikistán

Boeing 787 pro mexického prezidenta. Foto: Presidencia de la República Mexicana,Boeing 787 pro mexického prezidenta. Foto: Presidencia de la República Mexicana,

Peníze z prodeje tohoto letounu dostane vládní Institut pro navracení ukradeného majetku lidu.

Mexická vláda po více než čtyřech letech našla zájemce o luxusní Boeing 787 Dreamliner z vládní flotily. V roce 2012 letadlo koupil tehdejší prezident za 218 milionů dolarů (v dnešním přepočtu asi 4,6 miliardy Kč). Prezidentský speciál, který má i mramorem obložené chodby, koupí od Mexika Tádžikistán za necelou polovinu původní ceny, asi 92 milionů dolarů (téměř dvě miliardy Kč), informoval deník El Universal. Za výtěžek z prodeje nechá vláda postavit dvě nemocnice v chudých regionech Mexika.

Prezident Andrés Manuel López Obrador nabídl nejdražší boeing z vládní flotily k prodeji už v prosinci 2018, krátce po svém nástupu do úřadu, a označil ho za vrcholnou ukázku plýtvání státních peněz za předchozích pravicových vlád. López Obrador se coby první levicový prezident Mexika po několika desetiletích snažil vyhnout všem symbolům luxusu. Jeho vláda prodala v aukcích desítky vládních vozů a i několik vládních letounů, ten nejluxusnější se jí ale podařilo prodat až teď.

López Obrador ve čtvrtek oznámil, že peníze z prodeje tohoto letounu dostane vládní Institut pro navracení ukradeného majetku lidu. „Postaví se z něj dvě nemocnice, každá s 80 lůžky, v nejchudších oblastech Mexika, v Tlapě ve státě Guerrero a v Tuxtepeku ve státě Oaxaca,“ řekl prezident, který slíbil dokončit stavbu těchto nemocnic do druhé poloviny roku 2024. V listopadu příštího roku mu totiž končí mandát.

Dreamliner koupila mexická vláda v posledním roce mandátu prezidenta Felipeho Calderóna, a používal ho jeho nástupce Enrique Peňa Nieto. Už v prosinci 2018 vláda Lópeze Obradora poslala boeing do amerického státu Kalifornie, kde měl čekat na nového majitele. Jelikož o něj nebyl zájem, přivezla ho v roce 2020 mexická vláda zpět, aby nemusela v zahraničí platit výdaje za jeho údržbu. Kolik jeho údržba za roky nepoužívání stála, vláda neuvedla.

Tagy Boeing 787 Dreamliner Mexiko Tádžikistán
15 komentářů