Měli čas Mriju zachránit. Její kapitán viní ze zkázy vedení Antonov Airlines

Zničené letadlo An-225 v Hostomelu. Foto: TwitterZničené letadlo An-225 v Hostomelu. Foto: Twitter

Firma po kritickém videu zablokovala kapitánovi telefon.

Kapitán dnes již bývalého největšího letadla světa Dmytro Antonov se domnívá, že unikátní stroj An-225 mohl být zachráněn, kdyby vedení firmy využilo lednovou nabídku na přestěhování základny do německého Lipska.

Uvedl to na svém YouTube kanále. Letadlo patří státní společnosti Antonov Airlines (příjmení kapitána a název firmy je shodou náhod). Její vedení podle Antonova jednalo v lednu v Německu o nabídce na přesun letadla využívaného i NATO pro vojenskou logistiku do Lipska. Letadlo zde bylo častým návštěvníkem. Antonov uvedl, že se nabízela i možnost přesunu do polského Řešova.

Antonov nechápe, proč vedení firmy na nabídku z Německa nereagovalo, i když bylo varováno před možným útokem Ruska na Ukrajinu. Naznačuje i možné napojení managementu na Rusko. Den po jeho zveřejnění přišel s dalším videem, podle kterého čelí za zveřejnění informací výhrůžkám i pomstě od vedení. Firma mu zablokovala telefon.

Letadlo zůstalo nakonec na letišti v Hostomelu, které se stalo jedním z prvních míst útoků ruské armády. Záběry ruské státní televize ukázaly, že stroj je prakticky zničen.

Antonov Company v minulosti začal s výrobou druhého kusu, produkce ale byla přerušena kvůli nedostatečné poptávce. V minulosti měla o výrobní program zájem Čína. Minulý týden Rusko útočilo i na závod Antonovu u Kyjeva.

Letadlo přezdívané Mrija bylo bezkonkurenčně největším letadlem na světě, zapojovalo se i do přeprav pro NATO. Bylo vyrobeno v roce 1988, v roce 2018 prošlo velkými opravami a modernizací, které měly zaručit nejméně další čtvrt století provozu. Nová byla například avionika i další systémy, opravou prošel jeden ze šesti motorů.