Malé uvolnění cestování. RegioJet vrací čtyři autobusové linky do zahraničí, České dráhy provoz do Německa

Lokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhyLokomotiva Siemens Vectron v barvách Českých drah v Drážďanech. Foto: České dráhy

Vlaky přes hranice jezdí několik týdnů, ale bez cestujících.

Od tohoto týdne se otevírá českým cestující opět možnost cestovat do některých zemí veřejnou dopravou. České dráhy v reakci na změnu podmínek německých úřadů pro vstup do země povolily cestování ve vlacích z Prahy do Berlína a Hamburku, RegioJet chystá obnovení čtyř mezinárodních autobusových linek.

O obnovení provozu informovaly České dráhy na svém twitterovém účtu. Otevření vlaků pro cestující přes hranice se týká jen vlaků přes Děčín, přes ostatní přechody zatím cestující jet nemohou. „Je nadále nezbytné dodržovat opatření německých úřadů,“ dodaly České dráhy. Vlaky už několik týdnů přes hranice jezdily, ale byl zakázán provoz s cestujícími.

Přeprava cestujících do Německa vlaky EC Berliner/Hungaria (linka Ex5) bude obnovena v úterý, jízdenky už je možné kupovat. „V této souvislosti však upozorňujeme na povinnost dodržovat ochranná opatření německých i našich úřadů (negativní test, vyplnění registračního formuláře apod.),“ uvedla mluvčí drah Vanda Rajnochová. V provozu zatím kvůli covidovým omezením nebudou dva páry vlaků EC a také pár railjetů. Provoz railjetu v celé trase ze Štýrského Hradce přes Prahu do Berlína bude obnoven 6. dubna.

Od 1. dubna by pak měl být plně obnoven provoz na regionální lince U28 z Děčína přes Bad Schandau a Sebnitz do Rumburku. Tyto vlaky aktuálně projíždějí bez zastavení stanicemi a zastávkami v úseku Schöna – Sebnitz.

U linky Ex6 (Praha – Plzeň – Domažlice – Furth im Wald – Mnichov) předpokládají dráhy obnovení provozu v přeshraničním úseku nejdříve 6. dubna, u mezistátních regionálních spojů na Chebsku a Domažlicku by mělo omezení padnout přibližně v polovině dubna.

Znovuotevření německých hranic pro tranzitní dopravu vedlo k rozhodnutí o obnově čtyři autobusových linek také RegioJet. Obnovení provozu se aktuálně týká autobusových linek do Londýna, Paříže, Amsterdamu a Milána.

Do Londýna by měl první autobus jet 2. dubna, zatím jednou týdně. O týden později začne linka do Paříže, také jednou týdně. Stejná frekvence bude i u spojení Praha – Milán a Praha – Amsterdam, která začne 16. dubna.

Podle aktuálních pravidel zveřejněných na stránkách ministerstva zahraničních věcí je možné do Německa cestovat bez testu za účelem tranzitu.

Tagy České dráhy omezení dopravy kvůli koronaviru RegioJet
12 komentářů