Majitel zkušebního okruhu ve Velimi rekordně vydělal, většina zisku zamíří ČD

Železniční okruh ve Velimi. Snímek pořízen na katastru Cerhenic. Foto: Jan SůraŽelezniční okruh ve Velimi. Snímek pořízen na katastru Cerhenic. Foto: Jan Sůra

Dceřiná společnost Českých drah Výzkumný ústav železniční (VÚŽ) loni zaznamenala nejvyšší zisk ve své historii. Firma, kterou živí hlavně provoz

Dceřiná společnost Českých drah Výzkumný ústav železniční (VÚŽ) loni zaznamenala nejvyšší zisk ve své historii. Firma, kterou živí hlavně provoz zkušebního okruhu ve Velimi, loni poslala většinu zisku do Českých drah. A tak by to mělo být i letos.

VÚŽ loni dosáhl čistého zisku ve výši 152,8 milionu korun, což je o 800 tisíc více než v roce 2016. Tržby firmy stouply z 469 milionů na 507 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy VÚŽ zveřejněné v obchodním rejstříku. Ziskovost firmy za poslední roky stoupla o desítky procent. V přepočtu na rentabilitu tržeb či vlastního kapitálu je firma bezkonkurenčně nejziskovější částí skupiny Českých drah.

Společnost těží z příznivé ekonomické situace i relativně malé konkurenci. Zkušební okruh, který tvoří 88 % tržeb, je plně vytížen a firmy musejí často čekat i několik měsíců na volné místo. Dvě třetiny tržeb pocházejí od zahraničních zákazníků.

Podle předsedy představenstva Františka Bureše postupně navyšuje svoji kapacitu a investuje do produktů, které potřebují zákazníci VÚŽ. „Jde například o další zkušební koleje pro stacionární zkoušky nebo technologie pro testování v online režimu virtuální reality. Může to pro někoho být otázka science fiction, pro nás je to běžná nabídka produktů našim zákazníkům,“ uvedl Bureš. Podle něj je VÚŽ v trojici nejlepších evropských firem ve svém oboru. „Mým osobním cílem je z VÚŽ v tomto oboru udělat do pěti let absolutní evropskou špičku,“ dodal Bureš.

VÚŽ loni ze zisku roku 2016 vyplatil Českým drahám dividendu ve výši 107 milionů korun, letos by měla být výplata na podobné úrovni. Přesnou částku České dráhy nechtějí říci.

Ohledně budoucnosti VÚŽ se pravidelně objevují spekulace o tom, zda ČD okruh neprodají, aktuální strategie firmy s ničím takovým nepočítá.

Tagy vúž Výzkumný ústav železniční zkušební okruh Velim
11 komentářů