Madrid – Marseille za 29 eur. Španělské dráhy oznámily velkou expanzi do Francie

Vysokorychlostní jednotka španělských drah Renfe. Foto: RenfeVysokorychlostní jednotka španělských drah Renfe. Foto: Renfe

Renfe získalo ve Francii provozní licenci, Španěle láká i dotovaná doprava.

Cestující mezi Španělskem a Francií čekají měsíce výrazně levnějšího cestování vlakem než dosud. Po konci spolupráce státních dopravců SNCF (Francie) a Renfe (Španělsko) se schyluje na mezinárodní trase k cenové válce.

Španělské státní dráhy Renfe oznámily, že ještě tento týden spustí prodej jízdenek na nové vysokorychlostní vlaky Madrid – Marseille a Barcelona – Lyon. V přeshraničním spojení tak budou konkurovat vlakům SNCF mezi Paříží a Barcelonou. Jde současně svým způsobem i o odvetu za vstup francouszkých drah do vnitrostátních vysokorychlostních vlaků ve Španělsku.

Renfe má již pro provoz vlaků ve Francii vlastní licenci, díky které může zahájit v nejbližší době provoz. Ceny vnitrostátních jízdenek ve Francii začnou na 9 eurech, na 19 eurech mezi Španělskem a městy blíže k hranicím ( Narbonne či Montpellier) a 29 eurech mezi koncovými stanicemi (Marseille – Madrid, Lyon – Barcelona). Ve Francii bude mít Renfe cekem deset zastávek.

K podobnému poklesu cen jízdenek došlo ve Španělsku po vstupu konkurence mezi vnitrostátní rychlovlaky, aktuálně o cestující bojují tři dopravci. Po ukončení spolupráce Renfe a SNCF nabídka vlaků mezi oběma zeměmi dočasně klesla.

Renfe bere vstup do Francie jako další krok v mezinárodní expanzi, postupně chce vstoupit i na hlavní trasu z Lyonu do Paříže a současně se ucházet i o výkony v závazkové dopravě.

Tagy přeshraniční spojení Francie - Španělsko renfe sncf VRT
2 komentáře