Lufthanse klesl mírně zisk, kvůli drahé ropě zpomalí růst. Nejvíce ve skupině vydělává Swiss

Letecké skupině Lufthansa Group klesl za prvních devět měsíců nepatrně zisk v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Vedení firmy

Letecké skupině Lufthansa Group klesl za prvních devět měsíců nepatrně zisk v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Vedení firmy vysvětluje pokles hlavně růstem cen ropy. Kvůli zvýšení nákladů poroste aerolinka pomaleji, než původně plánovala.

Vyplývá to ze zprávy pro investory, kterou Lufthansa dnes zveřejnila.  Firma vydělala za prvních devět měsíců 2,362 miliardy eur, což je meziroční pokles o 7,7 %. Pokles zisku vedení firmy vysvětluje hlavně cenami ropy a také problémy se zpožděním a rušením letů a zvýšenými náklady na údržbu. I přesto jde o druhý nejlepší výsledek letecké skupiny v historii. Tržby firmy stagnovaly na necelých 27 miliardách, firma si tak drží marži přes osm procent.

Za prvních devět měsíců firmě stouply náklady na palivo o 536 milionů eur. „Očekáváme za celý rok zvýšení nákladů o více než miliardu eur kvůli ceně ropy, kompenzacím za zpoždění a rušení letů,“ uvedl šéf Lufthansa Group Carsten Spohr.

Aerolinky patřící do skupiny Lufthansa přepravily za prvních devět měsíců 108,5 milionu cestujících, průměrná obsazenost byla 82 procent. Růst počtu cestujících o téměř devět procent je způsoben především loňským krachem Air Berlin, část jeho flotily převzala dcera Lufthansy Eurowings. Šéf Lufthansy ale oznámil, že firma přehodnotila své plány růstu v zimním letovém řádu meziročně o deset procent a navýší kapacity jen o osm procent. Důvodem jsou hlavně zvýšené náklady. „Chceme udržet ziskovost našich aerolinek. Očekáváme, že růst cen ropy se projeví i ve zvýšení cen letenek,“ dodal Spohr.

Z celé skupiny vykázal nejlepší výsledky Swiss. Za prvních devět měsíců vydělal 525 milionů eur, o 18,8 % více než před rokem. Swiss je nejziskovější aerolinkou ve skupině. Naopak Eurowings prodělaly za první tři čtvrtletí 65 milionů eur. Podle zprávy pro investory je důvodem hlavně integrace flotily po Air Berlin.

Tagy Eurowings Lufthansa Lufthansa Group Swiss
Žádné komentáře