Lufthansa zachráněna. Akcionáři schválili státní pomoc 241 miliard korun, verdikt napadne Ryanair

Airbus A321 společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A321 společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Letiště Praha

Letecká společnost Lufthansa Group bude čerpat z nového německého státního fondu pro hospodářskou stabilizaci WSF záchranný balíček v hodnotě 9

Letecká společnost Lufthansa Group bude čerpat z nového německého státního fondu pro hospodářskou stabilizaci WSF záchranný balíček v hodnotě 9 miliard eur (241 miliard korun), stát současně dočasně získá pětinu akcií společnosti.

Definitivní tečku za pomocí dnes udělala Evropská komise a zejména pak mimořádná valná hromada firmy. Vedení Lufthansy se podařilo přesvědčit největšího akcionáře firmy, že státní injekce je jediné vhodné řešení pro přežití.

Virtuální valná hromada dnes o pomoci jednala přes šest hodin, zúčastnilo se jí 39 % akcionářů. I kvůli tomu byly potřeba více než dvě třetiny hlasů. Nakonec bylo pro 98 % hlasujících.

Proti pomoci byl zprvu Heinz Hermann Thiele, který je s 15,5 % největším akcionářem firmy, v minulých týdnech svůj podíl navýšil z původních deseti procent. Thiele, kterému patří například strojírenská firma Knorr-Bremse, byl proti státní pomoci a chtěl zachránit firmu ze svého.

Pomoc má už definitivní podporu Evropské komise, tu chce ještě napadnout irský Ryanair. Ten v dnes v tiskové zprávě uvedl, že tak vysoká pomoc je zbytečná. „Lufthansa to potřebuje jako válečnou zbraň, aby vytlačila konkurenci, nepotřebuje to, aby přežila,“ uvedl právník Ryanairu Juliusz Gomorek. „Je to ukázkový příklad, kdy bohatý členský stát EU ignoruje evropské dohody ve prospěch svého národního průmyslu a ke škodě chudších zemí,“ řekl šéf Ryanairu Michael O’Leary.

Na Lufthansu doléhají podobně jako na celé odvětví letecké přepravy dopady koronavirové krize. Firma již uvedla, že se chystá propustit 22 000 zaměstnanců, což odpovídá asi 16 procentům pracovní síly.

Pomoc zahrnuje majetkovou injekci vlády, která získá v největší německé letecké společnosti podíl 20 procent koupí nových akcií za 300 milionů eur. Bude mít také dvě křesla v představenstvu. Tento podíl by WSF chtěl odprodat do konce roku 2023.

WSF také investuje do Lufthansy 5,7 miliardy eur prostřednictvím tiché účasti, což znamená, že získá kapitál bez hlasovacích práv. Část tohoto podílu bude možné vyměnit za dodatečný majetkový podíl v objemu pěti procent, pokud by Lufthansa nesplácela úroky nebo by ji vláda chtěla ochránit před převzetím. Tichá účast zahrnuje platbu čtyřprocentního úroku pro letošní a příští rok. Úrok by se měl postupně zvyšovat až na 9,5 procenta, aby byla firma motivována k rychlému splacení pomoci.

Lufthansa rovněž získá syndikovaný úvěr až tři miliardy eur na tři roky od státní banky KfW a soukromých bank.

Německý ministr financí Olaf Scholz uvedl, že záchranný balík pro Lufthansu je velmi dobrým řešením. Podpora je na omezenou dobu a jakmile bude firma opět v pořádku, stát podíl prodá. Doufá, že to bude s malým ziskem.

Tagy Lufthansa
30 komentářů