Lufthansa propadla ve druhém čtvrtletí do obří ztráty, návrat před krizi čeká v roce 2024

Airbus A321 společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A321 společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Letiště Praha

Německá letecká skupina počítá s dalším propouštěním i omezením flotily o více než sto letadel.

Letecká skupina Lufthansa Group prodělala za druhé čtvrtletí letošního roku 1,525 miliardy eur, zatímco loni ve stejném období vydělala 729 milionů eur. Německá skupina odložila dál svůj výhled na návrat k normálu až do roku 2024.

Lufthansa je dalším z velkých dopravců s představenými výsledky za nejhorší čtvrtletí v historii letecké dopravy. Tržby propadly z 6,97 miliardy eur na 730 milionů eur.

Šéf aerolinek Carsten Spohr dnes uvedl, že pro přežití aerolinek se musí firma postupně zmenšit: program ReNew počítá s redukcí počtu míst o 22 tisíc pozic v celé skupině a omezením flotily o nejméně 100 letadel. Aktuálně skupina zaměstnává 129 tisíc lidí, oproti loňskému červnu o osm tisíc méně. Oživení poptávky na úroveň roku 2019 firma očekává nejdříve v roce 2024.

Podle zprávy pro investory většinu tržeb za druhé čtvrtletí generovala nákladní divize Lufthansa Cargo a údržba letadel pod Lufthansa Technik. Za celé první pololetí Lufthansa prodělala 3,6 miliardy eur, z velké části je výsledek ovlivněn i mimořádnými odpisy uzemněných letadel.

Akcionáři Lufthansy po dlouhých jednáních odsouhlasili v červnu záchranný program od německé vlády, který počítá i se vstupem státu mezi akcionáře. Od té doby firma získala už 2,3 miliardy eur ze stabilizačního balíčku.

Celý obor si musí zvyknout na nové pořádky. Pandemie je pro nás i velkou příležitostí zamyslet se nad tím, zda chceme za každou cenu neustále růst nebo vytvářet hodnotu udržitelným a odpovědným způsobem,“ uvedl Spohr.

Lufthansa ve stávajícím čtvrtletí plánuje navýšit kapacitu na zhruba 40 % loňského roku u kratších letů a na 20 % u dálkových letů.

Tagy Lufthansa Lufthansa Group
32 komentářů