Lufthansa chystá svůj nejdelší let s cestujícími. S A350 míří na Falklandy s polární expedicí

Airbus A350-900 v nátěru Lufthansy. Foto: LufthansaAirbus A350-900 v nátěru Lufthansy. Foto: Lufthansa

Personál i letadlo musí před odletem do dvoutýdenní karantény.

Lufthansa vypraví 1. února svůj zatím nejdelší let s cestujícími v historii. S celkem 92 pasažéry se chystá na let na letiště Mount Pleasant na Falklandských ostrovech. Půjde o účastníky německé expedice do Antarktidy včetně pomocného personálu.

Let má podle Lufthansy trvat zhruba patnáct hodin, během kterých Airbus A350-900 překoná vzdálenost 13 700 kilometrů. Odstartuje z Hamburku. Jde o zhruba stejnou vzdálenost, jako kdyby letěl například do australského Perthu.

Označení letu bude 2574. Zhruba polovina cestujících budou vědci, druhá polovina bude posádka lodi, která expedici dopraví z Falkland na Antarktidu do polární základny Neumayer Station III.

Lufthansa nabídla svému palubnímu personálu možnost účasti na tomto letu, podmínkou byl nástup do čtrnáctidenní karantény před odletem a negativní test těsně před odletem. Zájem byl i tak velký: přihlásilo se přes 600 lidí. Dopravce vybral nakonec 17 zaměstnanců.

Cesta přes Falklandy je pro expedice na Antarktidu neobvyklá, obvykle míří přes jihoafrické Kapské Město. Kvůli velmi zhoršené epidemiologické situaci v Jižní Africe ale nechtějí polárníci riskovat, že by se nakazili při přestupu.

Lufthansa už letadlo odstavila a dezinfikovala, do doby odletu nebude vůbec použito, aby se v něm případně nešířil koronavir. Expedici pořádá Helmholtzovo centrum pro polární a mořský výzkum Institutu Alfreda Wegenera. Zpět poveze část jiných polárníků, kteří se budou vracet do Německa, a také odpad.

Pečlivě jsme se připravovali na tuto expedici, kterou jsme plánovali roky a kterou nyní můžeme podniknout navzdory pandemii. V Jižním oceánu shromažďujeme základní data o oceánských proudech, mořském ledu a uhlíkovém cyklu po celá desetiletí. Jelikož tato dlouhodobá měření tvoří základ pro předpovědi vývoje klimatu, je důležité, abychom pokračovali ve výzkumu i v této složité době,“ řekl vedoucí expedice Harmut Hellmer.

 

Tagy Lufthansa
10 komentářů