Lotyšský airBaltic přelakoval A220 do estonské vlajky, chce posílit v Tallinu

Airbus A220 v barvách estonské vlajky. Foto: airBalticAirbus A220 v barvách estonské vlajky. Foto: airBaltic

Do leteckého provozu v Evropě zasáhlo další letadlo, které je ve speciálním nátěru podle vlajky jedné z evropských zemí. Lotyšská

Do leteckého provozu v Evropě zasáhlo další letadlo, které je ve speciálním nátěru podle vlajky jedné z evropských zemí. Lotyšská společnost airBaltic se rozhodla přelakovat jeden ze svých Airbusů A220-300 do estonské vlajky.

Aerolinka ho představila jen pár dní poté, co estonskou vládou většinově vlastněná letecká společnost Nordica oznámila zastavení pravidelných leteckých linek. Lotyšský státní dopravce je už delší dobu v estonském hlavním městě Tallinu největší aerolinkou.

airBaltic přelakování vysvětluje rostoucí popularitou v Estonsku. Letadlo registrace YL-CSJ firma současně pojmenovala podle estonského hlavního města.  „Vidíme v Estonku velmi silnou poptávku po našich službách, počty cestujících z Estonska na palubách našich letadel každý měsíc rostou. Letadlo je náš dárek estonským cestujícím,“ uvedl šéf airBaltic Martin Gauss.

K přelakování došlo v Tallinu v lakovně Magnetic MRO. Lakování zabralo v součtu zhruba tisíc hodin práce. Pro airBaltic nejde o první letadlo s vlajkou, loni firma přelakovala jeden z airbusů do lotyšských barev.

Za prvních pět měsíců airBaltic přepravil v Estonsku 210 tisíc cestujících, o 31 % více než za stejné období loňského roku. Kromě letů s přestupem přes Rigu nabízí airBaltic  z Tallinu dvanáct přímých spojů po Evropě. V estonské metropoli má bázovaná dvě letadla A220.

airBaltic je v Estonsku největší aerolinkou. Tamější vláda zkoušela založit opět vlastní společnost. Aerolinky Nordica, v kterých má 49 % polský LOT, ale minulý týden oznámily, že zastavují provoz vlastních linek z Tallinu. Převezme je právě LOT.

 

Tagy A220-300 airBaltic Tallin
8 komentářů