Londýn chystá Superloop. Okružní linka spojí předměstí britské metropole

Dvoupodlažní autobusy se staly ikonou například v londýnské MHD. Foto: Jan SůraDvoupodlažní autobusy se staly ikonou například v londýnské MHD. Foto: Jan Sůra

Důvodem přidání autobusových spojů je chystané rozšíření nízkoemisních zón.

Londýnská radnice se chystá k velkému rozšíření autobusového spojení. Starosta města Sadiq Khan dnes představil nový systém okružních linek nazvaný Superloop. Autobusy mají propojit okrajové části Londýna okružní linkou, aby lidé nemuseli při cestách mezi některými částmi města zbytečně jezdit přes centrum.

Má jít o celkem deset expresních linek, které propojí centra jednotlivých městských částí, železniční stanice, nemocnice a důležité dopravní přestupní body. K zavedení dojde postupně.

Návrh tras Superloopu v Londýně. Foto: Transport for London

Návrh tras Superloopu v Londýně. Foto: Transport for London

Změna přichází jen pár měsíců před plánovaným výrazným rozšířením ultra nízkoemisních zón v Londýně dál od centra. Začnou platit 29. srpna. Výrazně prodraží provoz starších aut ve městě.

Projekt Superloopu má své vlastní stránky. Podle nich mají autobusy na linkách Superloopu ujet ročně až 4 miliony kilometrů. To není v porovnání například s Prahou zcela omračující číslo: jen autobusy DPP ročně ujedou 61 milionů kilometrů. Transport for London chce pro nové autobusové linky využít i některé stávající linky, například X26 ze stanice West Croydon na Heathrow nebo X68 z Russell Square na West Croydon.

Tagy Londýn Superloop Transport for London
9 komentářů