Litomyšl vybuduje nový nadchod přes průtah městem, poslouží i jako vyhlídka

Vizualizace nového nadchodu v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiVizualizace nového nadchodu v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar Architekti

Město se namísto opravy 44 let starého nadchodu rozhodlo pro vybudování nového, bude kompletně bezbariérový.

Řidiče na silnici I/35 v Litomyšli čeká příští rok nové omezení. Důvodem bude výstavba nového nadchodu přes průtahem městem. Město již na jeho vybudování získalo dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Posun v plánech oznámila radnice v tiskové zprávě.

Nová stavba nahradí nadchod u polikliniky z roku 1977, který je již ve špatném stavu. Město místo toho získá další architektonicky zajímavou stavbu z dílny kanceláře Ehl & Koumar Architekti.

Prostá rekonstrukce starého nadchodu by přišla na hodně peněz, a i proto jsme se rozhodli vybudovat úplně nový. Bude vybaven výtahem, což jistě přivítají nejenom senioři, ale i všichni co potřebují navštívit polikliniku či úřad. Vytvoří se tak bezbariérové spojení centra města, po kterém zvláště starší spoluobčané volali. Doufám, že by nadchod mohl zaujmout nejenom svojí funkčností, ale i moderní podobou,“ prohlásil místostarosta Radomil Kašpar.

Nadchod bude osvětlen, na jednom z konců vznikne i vyhlídka na historické jádro Litomyšle. Podobu lávky schválili památkáři. Nová bezbariérová stavba nad průtahem města má podle projektové dokumentace stát 43 milionů Kč, dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury může dosáhnout výše až 32 milionů korun.

„Chtěl bych velice poděkovat majitelům pozemků a domu v blízkosti nadchodu, protože jim výstavba přinese dočasné komplikace. Po několika jednáních jsme se nakonec shodli a získali jejich souhlas. Díky jejich vstřícnému postoji tak bude pro občany moci vzniknout bezbariérová spojka dvou částí města. Z naší strany se budeme snažit eliminovat provozní hluk a světelný smog, proto již teď řešíme provozní dobu výtahu, prozatím to vypadá, že bude jezdit od brzkých ranních hodin do osmi hodin večer, protože přes noc by ho využívalo naprosté minimum občanů,“ dodává starosta Daniel Brýdl.

Kvůli demolici starého a výstavbě nového se také dočasně zabere minimálně jeden pruh silnice I/35 v místě stavby, která by měla podle odhadů trvat až 10 měsíců.

Nový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiNový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiNový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar ArchitektiNový nadchod přes silnici I/35 v Litomyšli. Foto: Ehl & Koumar Architekti
Tagy I/35 Litomyšl nadchod Litomyšl
4 komentáře