Linecké expresy praskají kvůli vodákům ve švech, dráhy je posílily

Od prosince 2016 jezdí po čtvrtém koridoru expresy.Od prosince 2016 jezdí po čtvrtém koridoru expresy.

Prázdniny letos nebývale naplnily Jižní expresy z Prahy do Českých Budějovicích a dále do Lince. Především linecké vlaky jedoucí až

Prázdniny letos nebývale naplnily Jižní expresy z Prahy do Českých Budějovicích a dále do Lince. Především linecké vlaky jedoucí až do Rybníka praskají v červenci ve švech kvůli lidem s batohy a karimatkami, kteří vesměs míří na vodu. Nastupovat bez místenky tak představuje značné riziko cesty „na stojáka“.

„Posílili jsme během sezony řadu vlaků tímto směrem včetně Jižních expresů, a to především v nejvytíženější cestovní časy. Spoje Praha – Linec jsme po dohodě s ÖBB posílili v celé trase až na maximum, které je na této trati dovoleno, tedy na pět vozů. Mezi Prahou a Českými Budějovicemi pak nasazujeme ještě více posilových vozů i více vlaků. Přesto jsme v některých případech zaznamenali plné vytížení vlaků,“ sdělil mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Drahám se tak znovu potvrzuje správnost zavedení expresů jižním směrem v prosinci 2016.

Tradiční magnetismus jižních Čech pro rozličné typy čundráků letos zvyšuje především sucho. „Půjčovny lodí brečí, neboť téměř všechny řeky vyschly pod únosnou mez a nedají se splouvat. Například na Sázavě se tahají lodě přes kamenité peřeje, Berounka má dlouhé úseky pod jezy bez vody. Lužnice i Ohře jsou v obvykle splouvaných úsecích bez vody,“ vykresluje situaci Jakub Turek z turistického webu Horydoly.cz. Spolehlivě splavná tak je jen Vltava pod Lipnem, což jen potvrzuje výsadní postavení této řeky mezi vodáky. Vltavě mezi Vyšším Brodem a Českými Budějovicemi se tak někdy říká vodácká dálnice. „Tak to tam taky vypadá – nad jezy se čeká desítky minut, aby člověk mohl plout,“ doplnil Turek.

Tagy České dráhy Jižní expres Vltava vodáci
30 komentářů