Lidé nechávají výměnu karty na cestování veřejnou dopravou na poslední chvíli, kraj doporučuje on-line žádost

Nové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký krajNové polepy na autobusech v Libereckém kraji. Foto: Liberecký kraj

Kartu si v Libereckém kraji vyměnilo zatím jen pět procent majitelů stávající Opuscard.

Liberecký kraj vyzval své občany, aby neotáleli s výměnou karty Opuscard pro cestování veřejnou dopravou. Dva měsíce po zahájení výměny si o ni zažádalo zatím jen pět procent cestujících.  Důvodem výměny karet je přechod na nový odbavovací systém.

Nutnost výměny se týká těch, kteří cestují na časové jízdné. Od září už na stávající karty nebude možné časové jízdenky nahrát. Kraj jim nabízí více možností nosiče časového jízdného, například mobilní aplikaci Idolka (která stále zaznamenává výpadky funkčnosti), bankovní kartu nebo pořízení nové karty Opuscard. Stávající verzi  má v kraji přes 80 tisíc lidí, časové jízdné na ní používá 46 tisíc lidí. O novou kartu si zažádaly zatím jen čtyři tisíce lidí.

„Týká se to desítek tisíc cestujících v Libereckém kraji. Rád bych proto požádal občany, aby se změnou neotáleli a navštívili včas kontaktní místa IDOL nebo ještě lépe e-shop. Vyhnou se tak dlouhým frontám,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. „Novou Opuscard není nutné pořizovat pouze tehdy, pokud budou zájemci využívat jiný identifikátor, ke kterému půjde kupón přiřadit. Sem patří například In-karta Českých drah, pražská Lítačka, platební karta nebo mobilní aplikace,“ zdůraznil Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK.

Start od září

Změna systému odbavení přinese předprodej časových a síťových jízdenek v e-shopu. Nový systém začne fungovat od 1. září 2023. Časové a síťové kupóny v mobilní aplikaci Idolka je možné pořídit od letošního července. V e-shopu se již několik týdnů mohou cestující registrovat a zažádat o kartu Opuscard+, pokud se nerozhodnou využít ke svému kupónu jiný identifikátor. Čipová karta již nebude nutností k tomu, aby lidé mohli cestovat levněji či si museli pořizovat časový kupón. Pokud se však cestující rozhodne i nadále využívat Opuscard, bude ji muset vyměnit za nový typ Opuscard+. „Pro tento případ doporučujeme využít e-shop, kde cestující kartu pořídí se slevou, a navíc ji necháme zaslat poštou domů. Chceme tím předejít velkému náporu na kontaktní místa IDOL v kraji,“ doplnil Pospíšil.

Popis změn nového odbavovacího systému

Jednotlivé jízdenky
Všechny jednotlivé jízdenky IDOL budou přestupní. Bez ohledu na způsob platby si tak cestující bude moci zakoupit jízdenku kamkoliv v rámci územní platnosti integrovaného dopravního systému IDOL. Přestupní jízdenky budou opatřeny QR kódem, který cestující při přestupu načte u odbavovacího zařízení.

Liberecký kraj podporuje bezhotovostní platbu, a tak i nadále zachová slevu ve výši 20 %. Kromě elektronické peněženky na Opuscard a možnosti zakoupit jednotlivou jízdenku v aplikaci Idolka bude možné se stejnou slevou zaplatit též bankovní kartou.

POZOR: V e-shopu není možné zakoupit jednotlivou jízdenku, ale pouze časové a síťové. Nebude ani možné v e-shopu dobít elektronickou peněženku.

Časové a síťové kupóny

Zatímco v současnosti jsou všechny kupóny nahrávány pouze na Opuscard, nově bude možné je svázat s tzv. identifikátorem, kterými budou:
mobilní telefon, resp. aplikace Idolka,
bankovní karta,
nový typ čipové karty – Opuscard+,
partnerské karty: In-karta (dopravce České dráhy) a Lítačka (systému PID).
Naopak již nebude možné od 1. září nahrát kupón na starý typ karty Opuscard.

Časový nebo síťový kupón si pak cestující mohou pořídit pohodlně v e-shopu nebo přímo v mobilní aplikaci Idolka. Předprodej bude i nadále možný na kontaktních místech OPUSCARD/IDOL. Cestující, který má nárok na přiznání státem nařízené slevy, si jej musí nechat potvrdit (ověřit) na Kontaktním místě OPUSCARD/IDOL.

Výměna Opuscard

Je třeba zopakovat, že Opuscard již cestující nebudou nutně potřebovat. Bude možné využít jiný identifikátor či prostředek platby,“ dodal Sviták. I nadále však bude tento systém zachován, a to zejména pro ty cestující, kteří nebudou moci či nebudou chtít využívat svou platební kartu či mobilní telefon.

Kartu Opuscard však bude potřeba vyměnit za novou. Za tímto účelem doporučuje KORID LK využít e-shop. Tam pořídí cestující kartu se slevou a bude mu zaslána poštou domů.

Všechny potřebné informace cestující naleznou na webu.

Tagy idol Liberecký kraj Opuscard
40 komentářů