Liberečtí krajští radní odvolali vedení své firmy na silnice. Za špatnou komunikaci a jednání

Oprava silnice. Foto: Silnice LKOprava silnice. Foto: Silnice LK

Dva měsíce před volbami odvolali radní Libereckého kraje předsedu představenstva krajské firmy Silnice LK Petra Šéna. Ve funkci skončil i

Dva měsíce před volbami odvolali radní Libereckého kraje předsedu představenstva krajské firmy Silnice LK Petra Šéna. Ve funkci skončil i místopředseda představenstva Josef Rechcígl. Silnice LK se starají o údržbu komunikací v majetku Libereckého kraje.

„Důvodem těchto změn je dlouhodobá nespokojenost s komunikací a jednáním společnosti Silnice LK směrem ke komunálním politikům, kteří spravují obce v našem regionu. Stejná situace panovala v případě údržby krajských komunikací,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky Jan Sviták.

„Je to taková nemilá odměna po deseti letech fungování, která přišla bez nějakých větších výtek. Občas se nějaké věci řešily, ale nemyslím, že by to bylo takové, aby se muselo odvolávat,“ řekl ČTK Šén.

Podle Svitáka vedení Silnic LK nedostatečně informovalo o plánovaných akcích a průběhu oprav. Vytýká mu i to, že nekoordinovalo postup s obcemi nebo neříkali obcím o změnách v harmonogramu prací. „Také chceme hlouběji přezkoumat hospodaření firmy a levněji nakupovat pohonné hmoty i náhradní díly, nejlépe vše ve spolupráci s naším vnitřním dopravcem, což do dnešního dne nebylo kvůli postoji vedení společnosti Silnice LK možné,“ řekl Sviták. „Po nástupu na kraj jsem zaznamenal negativní reakce z vedení většiny obcí Libereckého kraje. Samozřejmě, že jsem si informace při jednáních v území ověřoval. Jednal jsem s panem Šénem o nápravách a potřebných analýzách, avšak bez konkrétních výsledků,“ doplnil Sviták.

Odvolané vedení: nechápou, jak fungujeme

Podle Šéna jde ale o nepochopení, jak společnost Silnice LK funguje a k čemu byla založena. „Jako servisní organizace, která se stará o fyzický stav údržby. A ještě je tady Krajská správa silnic Libereckého kraje, která nám tu práci zadává a zároveň přebírá a kontroluje,“ uvedl Šén.

Liberecký kraj také připravil hloubkový audit, který také bude prověřovat provázání krajských společností zabývajících se nejen správou a plánem rekonstrukcí, ale i údržbou krajských silnic.

Do představenstva poslali radní dva nové manažery. Petr Šimoník se dlouhodobě věnuje dopravě, působil čtyři roky ve vedení libereckých Technických služeb. Je členem krajského výboru pro dopravu za ANO 2011. Petr Správka má podle kraje široké zkušenosti s úspěšnými restrukturalizačními procesy společností. Aktuálně, podle profilu na LinkedIn, působil ve sportovním areálu Polevsko.

S využitím ČTK

Tagy Liberecký kraj Silnice LK
21 komentářů