Liberecký kraj začal dotovat výstavbu stání pro karavany a obytné vozy

Karavany v kempu v Sedmihorkách. Foto: campsedmihorky.czKaravany v kempu v Sedmihorkách. Foto: campsedmihorky.cz

Kraj reaguje na rostoucí zájem o tento způsob turistiky.

Liberecký kraj rozdělil tři miliony korun celkem sedmi městům a obcím na stavbu infrastruktury pro obytná auta nebo karavany. Dotace má umožnit vybudování celkem čtyřiceti stání.

Jde o peníze z nového programu na podporu rozvoje doprovodné turistické infrastruktury. Žádný kraj v zemi zatím podobné dotace na podporu této skupiny turistů nevypsal. Kraj z nich podporuje například elektrické přípojky, výlevky odpadů nebo zajištění pitné vody včetně souvisejících terénních úprav. Na programu kraj spolupracoval s Asociací kempování a karavaningu.

„Karavanovými stáními jsme začali proto, že se jedná o velmi aktuální téma a současný trend v turistice. Chceme, aby vznikla logická síť těchto míst tak, abychom měli stanoviště v každé části kraje. V příštím roce tedy vypíšeme tento program znovu, ale pouze pro místa, která dosud nebudou infrastrukturou pokrytá,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Obytné vozy a karavany zažívají velký boom především po vypuknutí pandemie koronaviru, kdy byly často jedinou možností, jak někam cestovat a přitom mít zajištěné místo ke spaní.

Maximální výše dotace je půl milionu korun, přišlo devět žádostí. Dvě hodnotící komise odmítla. Kompletní seznam je v zápisu z jednání rady. Dotaci získá Frýdlant, Lomnice nad Popelkou, Smržovka, Nové Město pod Smrkem, Líšný, Svijany a Prysk.

Tagy Liberecký kraj obytné vozy
28 komentářů