Liberecký kraj vymění v Semilech most přes Jizeru, bude bezpečnější pro pěší

Most v Semilech v Tyršově ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMost v Semilech v Tyršově ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Půjde o společnou investici města a kraje.

Liberecký kraj a město Semily vypsaly výběrové řízení na výměnu stávajícího mostu přes Jizeru v Semilech. Most v Tyršově ulici  je ve špatném stavu a bude postaven nový. Pěší se přes Jizeru v centru Semil dostanou po provizorní lávce, auta objízdnou trasou po novém mostě v Jatecké ulici.

Kraj v soutěži stanovil maximální cenu 74,2 milionu korun. „Most nyní nesplňuje parametry pro pěší, obtížně se tam například vyhýbají lidé. Projekt tedy přinese kromě vybudování zcela nového mostu také rozšíření chodníků, a to až na čtyři metry. Navíc budou od vozovky oddělené zábradlím,“ řekl statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták. Přes most vedou krajské silnice II/289 a II/292.

Zakázka bude rozdělena na dvě části. Investorem demolice a výstavby nového mostu bude Liberecký kraj. Semily zaplatí výstavbu chodníků, osvětlení a schodišť tak, aby mohli chodci po mostě přecházet co nejbezpečněji. „Pokud vše půjde podle plánu, ještě letos by měly být zahájeny stavební práce a já pevně věřím, že se přes nový most projedou první řidiči a pohodlně přes něj přejdou chodci ještě do konce roku 2023,“ doplnil Sviták.

Během opravy povede objížďka přes most v Jatecké ulici. Ten je nový, loni nahradil 28 let staré mostní provizorium. Na opravu přispěl městu pěti miliony korun Liberecký kraj, i proto, že bude sloužit po dobu rekonstrukce hlavního mostu jako objízdná trasa.

Most v Semilech v Tyršově ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMost v Semilech v Tyršově ulici. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz
Tagy Liberecký kraj Semily
7 komentářů